<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mer enn tredoblet tapene

Biomassetrøbbel sender Atlantic Sapphire i brudd med lånebetingelsene og meglerhus er hyret inn for å bistå i ny finansiering. I første halvår ble tapene tredoblet – og vel så det.

  Publisert 24. aug. 2023 kl. 17.25
  Oppdatert 24. aug. 2023 klokken 18.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 398 ord
  LA FREM TALL: Konsernsjef Johan Andreassen i Atlantic Sapphire. Foto: Hilde Oreld

   

  Den landbaserte oppdretteren Atlantic Sapphire melder om et resultat før og etter skatt på minus 48,4 millioner dollar i første halvår 2023, mot et underskudd på 14,5 millioner dollar i samme periode i fjor.

  Driftsresultatet før av- og nedskrivninger og biomassejusteringer gikk fra minus 7,6 til minus 33,5 millioner dollar, mens ordinært driftsresultat gikk fra minus 12,3 til minus 43,7 millioner dollar.

  Inntektene falt fra 9,7 til 8,1 millioner dollar.

  Som guidet

  Tallene er i tråd med oppdateringen sluppet 8. august, der Atlantic Sapphire anslå inntektene til 8 millioner dollar i første halvår, og et driftsresultat før biomassejusteringer (EBITDA) på minus 34 millioner dollar.

  Selskapet slaktet 870 tonn fisk (sløyd vekt) i løpet av halvåret, ned fra 1.217 tonn i samme periode i fjor. Driftsresultatet (EBIT) pr. kilo var negativt med 50,23 dollar, mot minus 10,14 dollar i første halvår 2022.

  Fallet i slaktevolumet kommer som følge av selskapets beslutning om å prioritere økning av den stående biomassen i anlegget, kombinert med utfordringene tilknyttet biomassen.

  Lånebrudd

  Samtidig som selskapet har iverksatt tiltak for å begrense årsaken til den reduserte veksten i biomassen, har det forventede inntektsfallet resultert i en reduksjon av kontantstrømmen fra driften i andre halvår 2023 på anslåtte 30 millioner dollar – og i tillegg et antatt brudd i lånevilkårene i løpet av tredje kvartal – vilkår som krever likviditet på 15 millioner dollar (forutsatt at det ikke er trukket av RCF-fasiliteten). 

  Som en følge av dette er DNB Markets og Arctic Securities hyret inn for å utrede finansieringsalternativer som kan sikre en tilstrekkelig stor kontantbuffer.

  De største eksisterende eierne som er representert i styret, inklusive Nordlaks, EW Group og Strawberry, har allerede indikert sin støtte til den nye finansieringsrunden.

  Netto kontantstrøm fra driften var negativ med 36,5 millioner dollar i halvåret, sammenlignet med minus 7,9 millioner dollar i samme periode i fjor.

  Biomassetrøbbel

  Atlantic Sapphire kunngjorde tidligere denne måneden at selskapet har opplevd lavere enn forventet vekst i biomassen så langt i tredje kvartal, og at dette indikerer lavere inntekter i andre halvår sammenlignet med det selskapet hadde forventet. 

  Årsaken har blitt identifisert som høyere vanntemperaturer, og vil bli håndtert ved å installere ytterligere kjølekapasitet – planlagt til september 2023.

  Nordlaks er største aksjonær i Atlantic Sapphire med 10,37 prosent av aksjene, mens Petter Stordalen og Strawberry Capital følger nærmest med 8,34 prosent.

  Atlantic Sapphire

   

  (Mill. USD)1H/231H/22
  Driftsinntekter8,19,7
  Driftsresultat (EBIT)-43,7-12,3
  Resultat før (og etter) skatt-48,4-14,5