<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Beregner milliardbeløp til lakseskatt

SalMar venter 2,3 milliarder kroner i implementeringseffekt av grunnrenteskatten. Selskapet utelukker ikke at det kan ta rettslige skritt.

Publisert 24. aug. 2023 kl. 06.34
Oppdatert 24. aug. 2023 klokken 13.42
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 403 ord
MILLIARDRESULTAT: SalMar fikk et operasjonelt driftsresultat på 1,7 milliarder kroner i andre kvartal, på linje med hva analytikerne ventet på forhånd. Her ved konsernsjef Frode Arntsen. Foto: Iván Kverme

 

Høyere slaktevolumer og høyere realiserte laksepriser bidro til å sende SalMars operasjonelle driftsresultat til 1.745 millioner kroner i andre kvartal, opp fra 883 millioner kroner i samme periode i fjor.

Ifølge Infront-konsensus ventet analytikerne på forhånd at SalMar ville levere et operasjonelt driftsresultat på 1.772 millioner kroner.

– Vi rapporterer sterke resultater som stort sett er i tråd med våre forventninger, og god fremgang i vårt arbeid med å integrere NRS, NTS og SalmoNor i SalMar. Vi har nylig signert en refinansieringspakke, og styrket vår balanse gjennom salg av aksjer i Frøy. Alt dette gir oss et enda sterkere grunnlag for videre vekst, sier konsernsjef Frode Arntsen i SalMar i forbindelse med kvartalsrapporten.

SalMar

(Mill. kr)2. kv./232. kv./22
Inntekter5.8954.172
Operasjonelt driftsresultat1.745883
Resultat før skatt1.7662.547
Resultat etter skatt−9392.013

Utelukker ikke rettslige skritt

Da konkurrenten Mowi la frem kvartalstall onsdag ble mye av fokuset rettet mot selskapets planlagte søksmål mot staten, knyttet til grunnrenteskatten på havbruk.

Ifølge SalMars rapport er selskapet åpne for eventuelle rettslige skritt knyttet til grunnrenteskatten.

– Vi er tydelige på at vår ambisjon er å fortsette å vokse og skape verdier for samfunnet og for våre aksjonærer. Hvor raskt og hvor mye avhenger i stor grad av virkningene av grunnrenteskatten som er innført i Norge. Ifølge våre foreløpige beregninger utgjør implementeringseffekten alene 2,3 milliarder kroner, sier Arntsen. 

Videre skriver selskapet at det er sterkt imot grunnrenteskattemodellen og nivået på denne, og det mener at argumentene som ble fremmet i selskapets høringssvar i januar i år fortsatt er relevante.

Vil slette aksjer

Etter oppkjøpet av NTS og NRS ble SalMar sittende med 13,7 millioner egne aksjer, en post som flere analytikere har spekulert i om kunne bli solgt for å bedre selskapets finansielle situasjon.

I kvartalsrapporten skriver selskapet at det nå foreslår å slette 13,1 millioner egne aksjer.

Det skjer etter at SalMar tidligere i august fullførte salget av brønnbåtrederiet Frøy, som det fikk med på kjøpet i NTS-transaksjonen.

SalMar opprettholder slakteforventningene for resten av året i Norge og på Island med henholdsvis 243.000 og 16.000 tonn. For den felleseide virksomheten Scottish Sea Farms i Skottland kuttes imidlertid ventede slaktevolumer fra 37.000 til 27.000 tonn.

Selskapet slaktet 44.300 tonn laks i andre kvartal.

I tredje kvartal venter SalMar et betydelig høyere slaktevolum i Norge med et tilsvarende kostnadsnivå som i andre kvartal. Det ventes også høyere volumer på Island.

Kontraktsandelen for tredje kvartal ventes i Norge til rundt 15 prosent, mens det for hele året ventes en kontraktsandel på rundt 16 prosent.