<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil øke sjømateksporten til Kina

Kina la torsdag ned forbud på import av japansk sjømat. Nå håper Russland å kunne ta markedsandeler.

Publisert 26. aug. 2023 kl. 17.03
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 191 ord
VIL ØKE: Russland ønsker å posisjonere seg bedre for det kinesiske sjømatmarkedet etter at landet la ned importforbud på japansk sjømat tidligere i uken. Foto: Dreamstime

Ifølge Reuters håper Russland å øke eksporten av sjømat til Kina, etter at sistnevnte har lagt ned forbud på import av japansk sjømat. Forbudet kommer etter at Japan har sluppet ut behandlet radioaktivt vann fra Fukushima-reaktoren som ble skadet i 2011 etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien.

Russland er fra før en av de største tilbyderne av marine produkter til Kina, med 894 selskaper med eksporttillatelse på sjømat, ifølge russiske Rosselkhoznadzor (Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance).

I en uttalelse sent fredag, melder Rosselkhoznadzor at det ønsker å øke antall selskaper som eksporterer.

«Det kinesiske markedet generelt er lovende for russiske fiskeprodukter. Vi håper å øke antallet sertifiserte russiske selskaper og skip, samt volumer og omfang», heter det i Rosselkhoznadzors uttalelse.

Kina hadde fra før lagt ned forbud på enkelte matprodukter fra Japan, men torsdag ble det innført et totalforbud grunnet bekymringer rundt radioaktiv kontaminering.

Det kinesiske markedet har stått for over halvparten av russlands sjømateksport så langt i år, hvor sei, sild, flyndre, sardiner, torsk og krabbe var de dominerende artene, ifølge Rosselkhoznadzor. 

Russland eksporterte 2,3 millioner tonn marine produkter i fjor til en verdi av 6,1 milliarder dollar, hvor Kina, Sør-Korea og japan var de største markedene.