<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

SalMar varsler massiv vekst

Oppkjøpet av NTS og NRS ga en boost i produksjonskapasitet for SalMar. Nå venter selskapet enda større synergier enn tidligere antatt.

Publisert 6. sep. 2023 kl. 07.32
Oppdatert 6. sep. 2023 klokken 15.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 335 ord
ØKER MÅLENE: – Vår ambisjon er videre vekst i alle våre regioner, men hvor raskt og hvor mye vi vil investere avhenger av hvor vi finner bærekraftige rammevilkår, sier konsernsjef Frode Arntsen i SalMar. FOTO: Iván Kverme

 

Da SalMar gjennomført oppkjøpet av NTS og Norway Royal Salmon (NRS) anslo selskapet at det ville ha en produksjonskapasitet  på 280.000 tonn i Norge og 25.000 tonn på Island – totalt 305.000 tonn laks.

Under kapitalmarkedsdagen selskapet gjennomført i Tromsø onsdag gjør selskapet en kraftig oppjustering av det anslaget.

Selskapet operer nå med en ambisjon om et slaktevolum på 362.000 tonn, som tilsvarer en økning på 33 prosent fra det ventede slaktevolumet i 2023. Dette vil gjennomføres uten at det krever store kapasitetsøkende investeringer, opplyser lakseoppdretteren.

– Vår ambisjon er videre vekst i alle våre regioner, men hvor raskt og hvor mye vi vil investere avhenger av hvor vi finner bærekraftige rammevilkår, sier konsernsjef Frode Arntsen i en pressemelding.

Under presentasjonen onsdag gikk det frem at 300.000 tonn av volumene skal komme fra virksomhetene i Norge, 13.000 fra offshore-oppdrett, 26.000 tonn fra Island og 45.000 tonn fra Skottland.

Det legges imidlertid ikke opp til noen klar tidslinje.

– I Norge er grunnrenteskatten som er innført en særlig bekymring for det videre vekstpotensialet utover det organiske vekstpotensialet vi har fått igjennom NTS- transaksjonen i fjor høst, sier Arntsen videre.

Venter besparelser

Salmar venter også en økning i årlige kostnadsbesparelser etter integreringen av NTS, NRS og SalmoNor. Besparelsene ventes nå å bli 844 millioner kroner, mot tidligere 671 millioner kroner. 

Ved slutten av august er 71 prosent av kostnadsbesparelsene realisert.

Etter oppkjøpene har SalMar inntatt posisjonen som verdens nest største oppdrettsselskap, målt i slaktevolum. På førsteplass finner man Mowi.

Investeringer på hold

Analytikerne hadde på forhånd ventet at selskapet ville gi et dypdykk i «nye SalMar», samt få mer konkret informasjon rundt hvordan selskapet skal nå produksjonspotensialet det mener det har.

– Jeg tror nok ikke at selskapene kommer til å gi full gass i Norge etter det som har skjedd med lakseskatten, uttalte sjømatanalytiker Axel Jacobsen i Arctic Securities til Finansavisen.

Kapitalmarkedspresentasjonen viser at investeringsanslaget for i år holdes uendret på 1,6 milliarder kroner, hvorav 900 millioner kroner er for vedlikeholdsinvesteringer.

Samtidig anslås det at investeringer for 5 til 7 milliarder kroner fortsatt holdes på vent, som følge av grunnrenteskatten.