<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Witzøe: Ingen offshoreaktivitet før skatteavklaring

Salmars Gustav Witzøe sier det ikke blir noen offshoreaktivitet for oppdrettsnæringen før det har kommet en avklaring om grunnrenteskatten.

Publisert 19. sep. 2023 kl. 15.13
Oppdatert 19. sep. 2023 klokken 16.16
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 643 ord
VIL HA AVKLARING: Salmars styreleder Gustav Witzøe. Foto: Iván Kverme

             

Under DNB Markets' sjømatkonferanse tirsdag hever Salmars styreleder Gustav Witzøe at de har veldig lyst på offshoreaktiviteter i Norge, men tror ikke at det blir noen offshoreaktivitet for lakseoppdrett i Norge før grunnrenteskatten er avklart, skriver TDN Direkt. 

Witzøe deltok i en paneldebatt sammen med Regin Jacobsen i Bakkafrost og Mowis finansdirektør Kristian Ellingsen. 

– Det er litt spesielt av fiskeriministeren, det er litt synd at han ikke er til stede nå, at han sier at han tror veldig på offshore. Det er et bilde på hvordan vi opplever politikere i forhold til å være dynamiske og utvikle næringen. Det er lagt til rette områder og rammebetingelser, men det viktigste, grunnrenteskatten, nevnte han ingenting om, sier Witzøe.

– Hvis ikke grunnrenteskatten er avklart, blir det ingen offshoreaktivitet i Norge. Og det er ikke avklart. Politikere og næringen som sådan har to ståsteder hvor hvordan denne næringen skal utvikles, legger han til. 

Kommentarene til Witzøe kom etter at fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) hadde holdt et innlegg tidligere den dagen på konferansen. 

– Må ha litt muskler

SER OFFSHORE: Bakkafrost og konsernsjef Regin Jacobsen. Foto: Iván Kverme

Hovedtemaet under debatten var hvordan næringen skal kunne vokse i volum de neste 10 til 20 årene. Ifølge TDN Direkt blir biologi og reguleringer nevnt som hovedpunkter, men også mangel på lokaliteter å produsere laksen på. 

I Bakkafrost har de også sett på oppdrett offshore, og de tror det er en del av fremtiden. 

– Det har med timing å gjøre. Det som er rett, må gjøres til rett tid. Og alt ser ut til å ta lenger tid enn det gjør i starten, men jeg tror at det blir en stor del av vår produksjon innen de neste 20 årene, sier Jacobsen i Bakkafrost. 

– Men må man må ha litt muskler, derfor er det Gustav som må ta det første steget, legger han til spøkefullt.

Hos Mowi er de litt mer forsiktige og sier at de vil bruke det som til enhver tid lønner seg og gir muligheter. 

– Det er jo naturlig å tro at de tingene vi allerede ser i dag vil fortsette å utvikles og fortsette å forbedres, og så vil det komme mer volumer etter hvert, men kanskje mer i et 20-årsperspektiv heller enn et tiårig perspektiv, sier Ellingsen. 

Må finne lokaliteter 

Ifølge Ellingsen er det å finne lokaliteter et underkommunisert poeng.

SER PÅ ALLOKERING: Mowis finansdirektør Kristian Ellingsen. Foto: Iván Kverme

– Allokering av områder av grønn kapasitet ser man også innen energi, der det er et bikkjeslagsmål å få allokert områder. Så det er et gap mellom det samfunnet overordnet ønsker seg, men man klarer ikke å få det til nedover i partiene og nedover i forvaltningskjeden, sier finansdirektøren. 

– Det er også en megatrend at vi ser reguleringene blir strengere og strengere. Vi utdanner 2.000 jurister i norske universiteter hvert år, og det er klart at saksbehandlingen ikke går ned. Vi får stadig nye reguleringer, det blir strengere og politisk risiko øker, legger han til.

Witzøe mener det også er en kompleks sammenheng som er knyttet til utfordringer næringen har hatt, og forventinger fra myndighetene om at det skulle vært løst tidligere.

– Et eksempel er lakselus. Lakselus er en del av lakseproduksjon, og vi kommer aldri til å bli kvitt lakselus, det er mitt utgangspunkt. Der tror jeg det er en forventning rundt rammebetingelsene at lakselusen må bort om vi skal få vekst, sier han.