<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nesten 50 prosent dødelighet

Hundretusener av laks døde i merdene ved Lerøy-anlegget utenfor Austevoll i fjor høst. Mattilsynet mener dyrevelferden ikke var ivaretatt.

  Publisert 2. feb. 2024 kl. 06.30
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 166 ord
  INSPISERTE: Mattilsynet. Foto: NTB

  Lerøy Sjøtroll opplyste i desember at nesten 350.000 laks var døde i seks merder. I tre av merdene var dødeligheten nær 50 prosent, melder Bergens Tidende.

  – Vi så høye dødelighetstall i august og september. Lerøy burde hatt bedre prosedyrer og en plan for å håndtere situasjonen på et tidligere tidspunkt, sier avdelingssjef Håvard Hustoft i Mattilsynet.

  På en inspeksjon i desember så Mattilsynet død fisk som fløt og såkalte svimere, fisk som er i så dårlig forfatning at den har sluttet å spise. Mattilsynet varsler om fisk «som gapte i overflaten, hadde utstående øyne og at en del av fisken hadde svimerke-lignende skader over huden».

  Daglig leder Morten Fjæreide sier at høsten var krevende for Lerøy Sjøtroll.

  – Vi har dessverre hatt utfordringer med kompleks gjellesykdom og hardt rammet av perlesnormanet. Det har ført til dødelighet og tidlig utslakting, sier han.

  Høy dødelighet er en stor utfordring i oppdrettsnæringen. Den gjennomsnittlige dødeligheten er 15 prosent, ifølge en rapport fra Havforskningsinstituttet i fjor. BT skriver at dødeligheten er størst på Vestlandet.

  (©NTB)