<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Svak krone bidro til rekordhøy eksportverdi

Aldri noensinne er det målt høyere verdi for norsk sjømateksport en augustmåned enn i år. Mye av veksten skyldes svak krone.

Publisert 4. sep.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 440 ord
NOK EN NY REKORD: Norge eksporterte laks til en verdi av 10,8 milliarder i august. Foto: NTB

Norge eksporterte sjømat for 14,6 milliarder kroner i august, som er en økning på 724 millioner kroner fra samme måned i fjor.

De største markedene for norsk sjømat i august var Polen, Danmark og USA.

– Sammenlignet med i fjor, er det høyere laksevolum og svakere norsk krone som driver opp verdien på norsk sjømat i august, sier direktør i Norges sjømatråd Christian Chramer.

Han sier at selv om tallene er rekordhøye betyr ikke det at næringen får rekordhøyt overskudd.

– Samtidig som den lave kronekursen gir gode eksporttall målt i norske kroner, må mange sjømatselskaper forholde seg til den generelle kostnadsøkningen samfunnet. Utgiftene står ikke nødvendigvis i stil med inntektene, sier Chramer.

Rekordmåned for ørreteksport

Eksportverdien for norsk ørret er rekordhøy for en enkeltmåned. Norge eksporterte 9 673 tonn ørret til en verdi av 771 millioner kroner i august, som er en økning på 36 prosent sammenlignet med august i fjor.

– 5,3 prosent av eksportverdien i august kommer fra ørret. Dette betyr at ørret nå er den nest største arten i norsk sjømateksport, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl.

Den største arten i norsk sjømateksport er laks.

Forrige rekordmåned for norsk ørreteksport var i juli i år. I august var verdien på hele 145 millioner mer en i juli.

Usikkert marked for laks

Lakseeksporten har hatt vekst i både volum og i verdi i august.

– Selv om det er en rekordsterk eksportmåned for norsk laks, både når det gjelder pris og volum, er trenden i markedet usikker, sier sjømatanalytiker Paul Aandahl i Sjømatrådet.

Norge eksporterte 125.521 tonn laks til en verdi av 10,8 milliarder kroner i august. Verdien av lakseeksporten økte med 4 prosent, mens volumet økte med 3 prosent sammenlignet med august i fjor.

– I det globale markedet ser vi at importverdien i lokal valuta svekkes i flere av landene. En lavere importpris i 2024 er ikke blitt kompensert med tilsvarende vekst i volum, sier Aandahl.

Kina kjøper mer norsk torsk etter importforbud

Norge eksporterte 2706 tonn fryst torsk i august, en nedgang i volum på 24 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Kina var landet som hadde høyest verdivekst i august, og hadde en økning på 248 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det tilsvarer 42 millioner kroner.

– Selv om eksportvolumet fra Norge til Kina fremdeles er langt lavere enn for to år siden, har volumet til Kina økt kraftig de siste månedene, sier Eivind Hestvik Brækkan, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd.

Brækkan sier at kineserne har sett til nye markeder etter påbud fra amerikanerne.

– Etter at USAs importforbud mot russisk torsk ble strammet inn til også å gjelde torsk bearbeidet i tredjeland, har kinesisk bearbeidingsindustri vært nødt til å finne andre leverandører for torsk som skal til det amerikanske markedet, sier han.

(NTB)