<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår Musk-nedtur i 2023

Det kommer til å bli et tungt år for Elon Musk - som er oppskrytt, sier Bradley Tusk.

  Publisert 23. des. 2022 kl. 09.03
  Oppdatert 23. des. 2022 klokken 17.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 464 ord
  STUNTET MED VASKEN: Har gått sine runder på internett. Slike stunt setter ryktet til Elon Musk på spill, sier Bradley Tusk. Twitter

  Hvert år setter den amerikanske venturekapitalisten og tidligere politikeren sammen en analyse over endringer han tror inntreffer det neste året. Han benyttes ofte som analytiker og ekspert, fordi hans prediksjoner ofte viser seg å treffe, akkurat som Kapitals prediksjoner her hjemme i Norge.

  Til Techcrunch utdyper han sine tanker om hva som venter Elon Musk i 2023. Én ting er han helt sikker på, Twitter kommer til å koste langt mer enn 44 millarder dollar, som Musk i utgangspunktet betalte. 

  Kjøpet av Twitter, handlet i utgangspunktet bare om én ting:

  – Musk gjorde noe vi ser på tvers av vår tidsånd med sosiale medier og døgnkontinuerlig mediedekning. Han har behov for oppmerksomhet, kan ikke få nok, og han gjør stadig mer opprivende ting for å lykkes. Hovedgrunnen til kjøpet av Twitter var å få omtale, sier Tusk om Musk.

  KOSTBAR HANDEL: Twitter kan komme til å koste Musk 100 milliarder dollar, spår venturekapitalisten Bradley Tusk. foto: Bloomberg

  Oppblåst Tesla-verdi

  Når det kommer til markedsverdien på Tesla for de neste 12 månedene, trekker Tusk frem noe som bekymrer han:

  Verdien på Tesla er langt høyere enn Toyota og General Motors.

  – Det er selskaper som selger flere biler enn Tesla og forskjellen mellom hva Tesla sannsynligvis bør verdsettes til, og hva de er verdsatt til, er hypen av Elon Musk. Han klarte å danne et inntrykk av at han var langt inne i fremtiden og bedre enn de andre. Han klarer å skape denne oppfatningen om at det han gjør er så nyskapende og så unikt, og at bare han greier det. Det trekker investeringer mot selskapene hans, sier Tusk og forteller at den største risikoen med Twitter, er at Musk setter ryktet sitt på spill hver gang han gjør sine stunts.

  – Om han ikke lykkes med Twitter, er spørsmålet om det punkterer ballongen for Tesla, SpaceX og alle andre prosjekter. Musk har betalt 44 milliarder dollar for Twitter, men til syvende og sist kan dette koste ham 100 milliarder dollar eller mer, om det er en risiko for at Tesla og SpaceX taper verdi fordi han blir avslørt, sier han.

  Tesla-aksjen

   
  • I år har aksjen falt nesten 65 prosent, fra 352,26 USD (31/12-21).
  • I går hadde aksjen falt 36 prosent i desember (194,70 USD 30/11).
  • Falt 20 prosent siden forrige torsdag (sluttet på 157,67 USD).
  • All-time high er på 414,50 dollar intradag 4. november 2021 (sluttet på 409,97 den dagen). Da er aksjen ned 70 prosent fra toppen.

  Konsensus

  Tusk er ikke alene om å spå en nedadgående spiral for Elon Musk, det viser en undersøkelse utført av Yale University. 79 prosent av toppledere mener Musk er blitt en skade for sine virksomheter, 56 prosent mener selskap bør slutte å annonsere på Twitter og bare 25 prosent tror Twitter vil øke sin verdi i løpet av de neste fem årene.