<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stjal russisk bitcoin - ga til Ukraina

Han stjal bitcoin for flere hundre tusen kroner fra en russisk nettside på det mørke nettet og ga pengene til en veldedig organisasjon hjemmehørende i Kyiv.

  Publisert 24. des. 2022 kl. 14.22
  Oppdatert 24. des. 2022 klokken 14.33
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 265 ord
  OMSTRIDT CYBER-PERSONLIGHET: Alex Holden hevder å ha stjålet penger fra russiske kriminelle og donert tyvgodset til veldedighet. Hold Security

  Ukrainske Alex Holden (48) jobber til daglig med etterretning i cyberdomenet. Muligens er det fra yrket han fant ideen til en kreativ og utspekulert julegave til sitt hjemland, Ukraina.

  Forbes skriver at Holden brøt seg inn i Solaris narkotikamarkeds hovedlommebok og stjal bitcoin for over 250.000 kroner og ga pengene til en veldedig organisasjon i Kyiv.

  Solaris er blant Russlands største narkoreir på nettet. Pengene Holden stjal fra Solaris ble gitt til organisasjonen Enjoying Life, som tilbyr humanitær hjelp over hele Ukraina.

  FAKSIMILE: Skjermdump fra Solaris publisert av Forbes. Faksimile/Forbes/Holden

  Bekrefter penger på bok

  Holden, som forlot Kiev og Ukraina som tenåring på 1980-tallet, nekter å avsløre for Forbes hvordan han gjorde det.

  – Jeg er i stand til å ta kontroll over det meste av infrastrukturen som driver Solaris, samt en rekke admin-kontoer som drifter det illegale narkomarkedet, nettstedets kildekode og en database over brukerne, skal han ha fortalt Forbes.

  Holden som nå bor i USA og leder sitt eget sikkerhetsselskap, Hold Security, viste til Forbes flere skjermbilder av administrasjonskontoer hos Solaris.

  Holden er fra flere hold omstridt og har fått en rekke kritiske røster mot seg. Blant annet skal han ha snakket usant om egen utdanning og plasser han skal ha vært ansatt.

  Medgrunnlegger av Enjoying Life, Tina Mikhailovskaya, bekreftet at den ideelle organisasjonen har mottatt pengene.

  – Pengene går direkte til eldre, familier og internt fordrevne som lider på grunn av Russlands krig, sier hun.

  Holden hevder han sitter på betydelig med informasjon om Solaris brukere og hvordan nettstedet er bygget opp. Det mener han kan brukes til å identifisere lokasjonen til virksomheten.