<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina smugler USA-teknologi med narkostil

En kinesisk kvinne som latet som hun var gravid, var svanger med sårt tiltrengt teknologi.

Publisert 25. des. 2022 kl. 12.15
Oppdatert 25. des. 2022 klokken 13.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 518 ord
BRUKTMARKED: Eldre mikroprosessorer kan gå rett inn i Kinas J-10B, som er en 4,5-generasjons multirolle-fly.  Bloomberg

Kvinnen som ble arrestert på vei fra Macau til Kina helt i begynnelsen av desember, forsøkte å lure tollerne med en falsk gravid-mage. Hun var én av Kinas mange teknosmuglere.

Mer om den falske graviditeten senere.

Først litt bakenforliggende fakta.

USA har strammet grepet om utførsel av maskineri og teknologi som kan benyttes til produksjon av mikroprosessorer. Målet er at Kina skal avskjæres fra mulighetene til å importere de vitale komponentene for egenproduksjon av prosessorer.

I november måned nådde Kinas import av amerikansk maskineri og komponenter for slik produksjon det laveste nivået på to år, melder Bloomberg

Dermed virker det som at eksportrestriksjonene har effekt.

Silikonmage og tape

Amerikanske myndigheter har ingen planer om å la Kina finne nye teknologiland å handle med. Ifølge TradingView, forsøker de å overbevise Japan om å slutte seg til eksportrestriksjonene overfor Kina. 

På hjemmebane i USA er det merkbart for produsenter som AMD og Micron at Kina i november fikk kjøpe 26 prosent mindre prosessorer, mikrobrikker og produksjonsutstyr enn i oktober.

Kinas løsning på embargoen, er klassisk smugling. Et lukrativt svartmarked har oppstått og det er en direkte trussel mot effekten fra eksportsanksjonene, skriver Financial Times.

BESLAG: Bilde av beslaget på grensa mellom Macau og Kina. China Customs

Kvinnen som nylig ble arrestert på grensen mellom Macau og Kina er en del av denne smugleroperasjonen. Et resultat av diktatorstatens mangel på essensiell teknologi. Kvinnen som ble arrestert hadde laget seg en falsk gravid-mage, hvor hun var svanger med mikrobrikker og smarttelefoner. Den falske magen var laget av silikon og tapet til kroppen.

Godt nok med gammelt

USA ønsker å forhindre bruk av amerikansk høyteknologi til militære formål i Kina.

Et underkommunisert faktum rundt kinesisk militærteknologi, og da spesielt mikrobrikker, er at de brikkene Kina behøver, er basert på eldre teknologi. 

Det er over 20 år siden 65nm prosessorteknologi ble utviklet og eldre brikker fra konsumentprodukter kan derfor gjennbrukes i fly, droner eller missiler. Med rett utstyr kan de lages i Kina, omtrent på kjøkkenbenken. Bare en ørliten del av Kinas brikkebehov gjelder de nyeste og mest høyteknologiske brikkene.

Før USA i år innførte eksportkontroll overfor Kina, ble det importert mikrobrikker for over 350 milliarder dollar i 2021.

Den vanligste metoden land utsatt for handelsembargo benytter for å omgå importbegrensninger på, er å opprette stråselskaper og handle med tredjepartsnasjoner. 

Tidligere denne måneden skrev Finansavisen om hvordan Russland støvsugde tankmarkedet for gamle tankere, slik at de i skjul kunne lage en spøkelsesflåte og eksportere olje-og gass utenom sanksjonene de er ilagt. 

Tilpasser seg virkeligheten

Russland og Nord-Korea har i årevis blitt eksperter på å tilpasse seg den verden de lever i. Å omgå sanksjoner, forbud og embargoer, er en nødvendighet for autoritære regimer som er stengt ute fra fellesmarkedet.

Kinesiske, Russiske og Nord-Koreanske smuglere benytter seg av falske selskaper, adresser og fraktetiketter for å dekke sine spor. Varene de oppkonstruerte selskapene importerer og eksporterer, kan ved første blikk se ut som vanlige handelsprodukter. I virkeligheten foregår det smugling i stor skala med produkter og teknologi som landene er ekskludert fra å handle.

At Kinas behov er sterkt, synlig og lukrativt for kriminelle, viser silikonmagen festet på en kvinne med tape.