<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Apple flytter produksjon vekk fra Kina

Spenninger mellom Beijing og Washington gjør at Apple diversifiserer produksjonen sin.

  Publisert 28. des. 2022 kl. 12.32
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 187 ord
  FLYTTER: Apples dataflaggskip, MacBook. Foto: Pavalache Stelian, Dreamstime.com

  Teknologigiganten Apple planlegger å flytte deler av MacBook-produksjonen sin ut av Kina og til Vietnam for første gang, skriver Financial Times

  Det har spent seg til i tech-sfæren over lengre tid, og stemningen mellom Washington og Beijing har gjort at Apple har besluttet å legge opp produksjonslinjer utenfor Kina for alle sine produkter. 

  «Nå som MacBook-produksjonen flyttes vil alle Apples flaggskipprodukter ha en ekstra produksjonslokasjon utenfor Kina. iPhonen produseres i India, MacBook, Apple Watch og iPad produseres i Vietnam,» sa en nærstående kilde til FT. 

  Kinesiske forsyningskjeder har vært preget lenge av nedstengninger knyttet til coronautbrudd. Nylig ble det gjort lettelser i de såkalte «zero-covid»-tiltakene, samt at karantenekrav for innreisende er løftet. Dette produksjonstrøbbelet, samt de geopolitiske spenningene er årsaken til at Apple ønsker å gjøre seg mindre Kina-avhengige. Andre selskaper, som Google, Microsoft og Amazon er i ferd med å flytte store deler av produksjonen sin til andre land i Asia. Som et resultat har det i 2022 vært en nedgang i kinesisk produksjonsaktivetet, ifølge New York Times.  

  Apple produserer mellom 20 og 24 millioner MacBook-datamaskiner årlig. Maskinene stod for 11,5 milliarder dollar av selskapets inntekter i tredje kvartal 2023.