<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trumps NFT kollapser

Til latter og hån lanserte Trump en samling NFT-kort for å sope inn penger til presidentvalgkampen. Nå kan de som lo først fortsette å le.

Publisert 1. jan. 2023 kl. 08.42
Oppdatert 1. jan. 2023 klokken 12.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
HÅNDTEGNET ELLER FOTOMANIPULERT: Trump sier tegning – andre sier software-generert. Uansett har prisen på Trumps NFT-er sunket som en stein i vann. Illustrasjon: Truth Social/Donald J. Trump

NFT er som digitale samleobjekter. Eiendelene i den digitale verden kan kjøpes og selges, og brukes som sertifikater for virtuelle eller fysiske eiendeler. For 99 dollar eller 980 kroner kunne Trump-tilhengere kjøpe seg ett NFT-kort fra Trump.

Det var 15. desember Trump selv annonserte kortene som «en stor nyhet».

14 dager senere er fiaskoen komplett. Salgsvolumet har sunket med over 90 prosent.

Nå handles Trumps NFT-er til under 80 prosent av toppverdien. Toppverdien var 0,84 ETH (kryptovalutaen ethereum). 0,84 ETH tilsvarte 15. desember 9.240 kroner. Nå handles de for 0,19 ETH, tilsvarende 2.090 kroner. Fortsatt selges de over startprisen i desember, men fallet fra oppblåste priser gikk raskt.

Beincrypto skriver at data fra OpenSea viser at NFT-ene har 15.071 eiere,  en unik eierandel på 33 prosent og et totalt volum på 7808 ETH.

Photoshoppet

Det daglige salget har falt med 99 prosent siden toppnoteringen.

Prosjektet med NFT har høstet ramsalt kritikk. Blant annet rundt opphavsrett til illustrasjonene på NFT-ene. Fra offisielt hold ble det hevdet at de var håndtegnet. Matthew Sheffield viste via Twitter at mange av NFT-ene er bilder manipulert med fotobehandlingsprogram som Adobe Photoshop.

Den tidligere presidenten beskrev NFT-ene som sin offisielle samling.

45.000 NFT-er ble lagt ut for salg og solgt ut. Dette innbrakte 45 millioner kroner i omsetning.