<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Facebook: Vurderer å åpne opp for Trump igjen

Meta vurderer å åpne opp plattformene sine igjen for mannen som kan bli den andre i historien som blir USAs president i ikke-sammenhengende perioder. 

  Publisert 2. jan. 2023 kl. 11.26
  Lesetid: 4 minutter
  Artikkellengde er 781 ord
  UTESTENGT I TO ÅR: Det er ventet en avgjørelse nå i januar på hvorvidt Trump skal fortsette å være utestengt fra Metas sosiale medier, Bildet er tatt 7. januar 2021, dagen etter at Trumps tilhengere hadde stormet Kongressen i Washington.  Foto: Bloomberg

  Facebooks morsselskap Meta Platforms har begynt forberedelsene på kunngjøringen om hvorvidt den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump skal få lov til å komme tilbake på selskapets sosiale medie-plattformer Facebook og Instagram. 

  Meta har tidligere sagt at de vil bestemme seg innen 7. januar, men nå virker det som om teknologigiganten vil utsette avgjørelsen til litt senere i måneden, skriver Financial Times. 

  Lunken Trump

  Selskapet skal ha satt ned en arbeidsgruppe som skal evaluere saken, og gruppen skal inkludere ansatte fra teamet for offentlig og kommunikasjon, så vel som fra ansatte som jobber med innhold på plattformen.

  Etter at han kjøpte opp Twitter for 44 milliarder dollar i oktober, opphevet Elon Musk det permanente utestengelsen fra plattformen. Trump på sin side hevdet at han fortsatt ikke hadde noen interesse av å returnere til Twitter, skriver Reuters.

  – Jeg ser ingen grunn til det, svarte Trump da han ble spurt om han hadde noen planer om å komme tilbake på Twitter av et panel fra The Republican Jewish Coalition i november, to  dager etter at han hadde kunngjort at han igjen ville stille som presidentkandidat. 

  Etter at han ble kastet ut av både Twitter og Facebook opprettet Trump en egen sosiale medie-plattform som blir kalt Truth Social. Men i motsetning til Twitter, hvor den tidligere presidenten hadde 89 millioner følgere, følges Trump bare av drøyt 4 millioner plattformen.

  Likheter og ulikheter med tidligere president

  Skulle Trump klare å bli gjenvalgt som president vil han bli den andre amerikanske presidenten som sitter i to ikke-sammenhengende perioder. Dem første var demokraten Grover Cleveland, som var president fra 1885 til 1889, og igjen fra 1893 til 1897. 

  GJORDE COMEBACK: USAs 22. og 24. president Steven Grover Cleveland, klarte å gjenvinne presidentmakten i 1893 etter å ha tapt valget i 1888. Foto: Wikipedia

  Cleveland tapte presidentvalget i 1889 mot republikaneren Benjamin Harrison etter anklager om uregelmessigheter med stemmene(!), og til tross for at han fikk flest stemmer. Men i motsetning til Trump hadde ikke Cleveland noen planer om å stille igjen, ettersom han likte godt å dra på fisketurer i nærheten av der han bodde. 

  Men akkurat som Trump bestemte Cleveland seg etter mellomvalget. For ifølge det amerikanske magasinet Time så Cleveland en mulighet til å bli president igjen etter at Det republikanske partiet opplevde et «blodbad» i mellomvalget, og flere tilhengere strømmet da til Cleveland for å oppmuntre han til å prøve en gang til. 

  Men i motsetning til med Trump så ble mellomvalget i 1890 sett på som en avvisning av Harrison, mens mellomvalget i 2022 ble mer sett på som en avvisning av Trump – ettersom mange av hans håndplukkede kandidater tapte sine valg. 

  4 andre har førsøkt

  Cleveland og Trump er imidlertid ikke de eneste som har forsøkt å bli president i ikke-sammenhengende perioder. 

  USAs 8. president Martin Van Buren, president fra 1837 til 1841, hadde to mislykkede forsøk på å gjeninnta Det hvite hus i både 1844 og 1848. Van Buren var den første presidenten som ble født etter at uavhengighetserklæringen ble underskrevet, og den eneste som har ikke har hatt engelsk som morsmål. 

  Millard Fillmore, som var president fra 1850 til 1853, tok over som president etter at USAs 12. president Zachary Taylor døde etter bare ett drøyt år i embede. Fillmore som var Whig-partiets siste president, ble etterhvert en ganske upopulær president, og tapte valget i 1852 mot demokraten Franklin Pierce. Etter at Whig-partiet ble oppløst mot slutten av Fillmores presidentperiode, ble den tidligere presidenten igjen nominert til posten av partiet Knownothings 1856. Etter å bare å ha vunnet én delstat avsluttet han sin politiske karriere. 

  Borgerkrigshelten Ulysses S. Grant vant valget i 1869 og satt som USAs 18. president frem til 1877. Til tross for heltestatusen ble presidentperioden hans preget av skandaler og beskyldninger om korrupsjon, noe som gjorde at han ikke ville søke gjenvalg til en tredje periode i 1876. Men i 1880 hadde lysten kommet tilbake for å gjøre et nytt forsøk – dette var før amerikanerne innførte begrensninger på hvor lenge en president kunne sitte –men Grant klarte ikke å bli republikanernes presidentkandidat. 

  KLARTE IKKE: USAs 26. president Theodore «Teddy» Roosevelt forsøkte seg på et comeback i 1912, men mislyktes. Foto: Wikipedia

  Den siste som har forsøk å bli president i en ikke-sammenhengende periode er Theodore «Teddy» Roosevelt. Etter å ha sittet som president 7 og et halv år, han var først visepresident for William McKinley, valgte han å ikke stille til gjenvalg i 1908, og lot heller stafettpinnen gå videre til en annen republikaner, William Taft. Imidlertid likte ikke Roosevelt Tafts konservatisme og forsøkte for sent å vinne den republikanske nominasjonen i 1912. Forsøket feilet, noe som gjorde at Roosevelt gikk ut av Det republikanske partiet og stiftet partiet Progressive Party. Roosevelts deltagelse i valget gjorde at de republikanske stemmene delte seg, og demokraten Woodrow Wilson vant valget.