<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

ASKO investerer i robotselskap

Etter flere års samarbeid går ASKO nå inn på eiersiden i Ålesund-baserte Solwr Robotics.

Publisert 8. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 365 ord
Robot på jobb: Varelager med den autonome plukkeroboten Grab. Foto: Havnevik AS

Grossistgiganten ASKO har samarbeidet med det Ålesund-baserte logistikkselskapet Solwr siden 2018 for å utvikle lagerrobotene Grab og Sort. 

I en rettet emisjon har ASKO nå gått inn på eiersiden i datterselskapet Solwr Robotics med 10 millioner i frisk kapital. Emisjonen verdsetter selskapet til 110 millioner kroner.

— Med frisk kapital og ASKOs ekspertise, er vi klare får å etablere oss internasjonalt, sier Torbjørn Krogen, adm. direktør i Solwr.

Ny emisjon

– Vi er klare til å ta ordentlig fart inn i 2023. Det første steget er å kjøre ut robotene på pilot i England i tredje kvartal i 2023. Vi satser også på å starte opp piloter i Danmark og Sverige i fjerde kvartal i samme år, senest første kvartal i 2024, sier Krogen. 

For å hjelpe internasjonaliseringen ytterligere planlegger Solwr en ny emisjon på våren 2023. Denne gangen skal det hentes mellom 30 og 40 millioner. Prisen er foreløpig ukjent, men vil være noe høyere enn den var ved forrige emisjon, erfarer Finansavisen.

– Vi kjører en ny emisjon hovedsakelig for å bygge verdikjede, sikre suksess hos kunder og for mer drahjelp inn i til det internasjonale markedet ved å få inn investorer med kompetanse og nettverk, sier Krogen. 

UTE ETTER KOMPETANSE OG NETTVERK: Her ved adm. direktør i Solwr, Torbjørn Krogen. Foto: Tone Molnes

Store på dagligvare

Solwr Robotics AS gikk i 2022 inn i et strategisk partnerskap med programvareselskapet Driw. Sammen har de etablert Solwr Group, med mål om å utvikle og levere logistikk-teknologi for varehandelen. Begge selskapene utvikler og leverer løsninger for varehandelslogistikk, da henholdsvis gjennom ERP-systemet Trace og robotene Grab og Sort.

– Vår største konkurrent er manuell plukking. Vi leverer produkter som enkelt kan automatiserer store deler av vareplukkingen uten å måtte bygge om eksisterende lagre, sier Krogen. 

Solwrs kundebase er daglivarebransjen, nærmere bestemt distribusjonslagre  en bransje delvis definert av komplekse vareutvalg. 

– Innenfor andre bransjer er det enklere å plukke, da det ikke er i nærheten av like mange forskjellige produkter i forskjellige størrelser, legger Krogen til. 

Han utelukker imidlertid ikke ut at selskapet kommer til å sikte seg inn på nye markeder i fremtiden.  

Solwr Group

Ålesund-basert logistikkselskap.

Spesialiserer seg på ERP-programvare, integrasjon, automasjon og robotikk. 

Solwr Group er resultatet av en sammenslåing mellom programvareselskapet Driw, og robotselskapet Currence Robotics. Det nye selskapet ble etablert i 2022.