<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– En sterk tiltrekningskraft

Apple er i ferd med å flytte iPhone-produksjon fra Kina til India. Halverte lønnskostnader er en viktig tiltrekningskraft, forklarer analytiker.

Publisert 9. jan. 2023 kl. 11.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 371 ord
PÅ FLYTTEFOT: Stadig mer av iPhone-produksjonen flyttes fra Kina til India. Foto: Bloomberg

Apple eksporterte iPhone-telefoner for mer enn 2,5 milliarder dollar fra India i april-desember i fjor, melder Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

Eksportinntektene hadde dermed nesten doblet seg sammenlignet med regnskapsåret før.

iPhone-eksporten oversteg én milliard dollar for både Foxconn Technology Group og Wistron i de ni første månedene av inneværende regnskapsår som avsluttes mars 2023. En annen av Apples kontraktsprodusenter, Pegatron, er i rute til å eksportere iPhone-telefoner for rundt 500 millioner dollar.

Diversifiserer

Tallene illustrerer ifølge nyhetsbyrået hvordan Apple trapper opp produksjonen utenfor Kina. USA-gigantens mangeårige partner Foxconn har siden oktober slitt med både coronautbrudd, ansattedemonstrasjoner og masseoppsigelser ved det som er verdens største iPhone-fabrikk i Zhengzhou. 

Kaoset har tvunget Apple til å kutte i produksjonen, noe som har forsterket det bredere problemet med en svekket etterspørsel etter elektronikk fra forbrukere som frykter en global resesjon.

Da Apple startet produksjonen av de seneste iPhone-modellene i India så sent som i fjor, var det et betydelig brudd med praksisen som reserverte det meste av denne produksjonen til store, kinesiske fabrikker drevet av drevet av deres store taiwanske produsenter – inklusive Foxconn.

Halv Kina-lønn

India utgjør enn så lenge bare en brøkdel av iPhone-produksjonen, men den stigende eksporten lover godt for statsminister Narendra Modis plan om å gjøre landet til et alternativ til Kina som en fabrikk for verden.

– Kostnadsbesparelser og markedspotensial er blant fordelene India tilbyr Apples verdikjede. Rikelig tilgang på arbeidskraft og lave lønninger – minst 50 prosent lavere enn i Kina – kan være en sterk tiltrekningskraft for EMS-aktører (electronics manufacturing services, red. anm.) som Hon Hai (Foxconn) and Pegatron, gitt deres tynne marginer og arbeidskraftsintensitet, forklarer Bloomberg Intelligence-analytiker Steven Tseng. 

Indias såkalte PLI-program (Production-Linked Incentives) utgjør ifølge analytikeren subsidier som tilsvarer 4-6 prosent av produksjonskostnadene i fem år etter at visse kriterier er møtt.

Utover smarttelefoner er India ifølge nyhetsbyrået i ferd med å planlegge stimulerende tiltak for tablet- og laptop-produsenter, og håper å få Apple til å lage alt fra øreplugger til MacBooks lokalt, så vel som å trekke til seg andre merker. iPhone-produsenten ventes også å åpne sin første butikk i India i 2023, etter å ha møtt kriterier som legges på utenlandske aktører.