<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Canada kjøper Kongsberg-missiler til Ukraina

Missiler produsert av Kongsberg og Raytheon kjøpes fra USA og gis til Ukraina.

Publisert 10. jan. 2023 kl. 23.01
Oppdatert 10. jan. 2023 klokken 23.39
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 433 ord
UKRAINA STYRKES: Luftvernet i Ukraina blir stadig sterkere. Nå kaster Canada seg på donasjons-dugnaden og gir bort norskproduserte NASAMS. FOTO: Kongsberg Aerospace & defence

 

Det var Canadas forsvarsminister, Anita Anand, som i kveld annonserte kjøpet på Twitter.

Jeg snakket med den ukrainske forsvarsministeren i morges og fikk direkte beskjed: Luftforsvarssystemer er Ukrainas høyeste prioritet. Det er derfor Canada kjøper et National Advanced Surface-to-Air Missile System (NASAMS) fra USA for å gi til Ukraina», skrev Anita Anand på Twitter.

Ukraina har ifølge Pentagon alt to NASAMS luftvernsystemer gitt av USA. 

Ukjent pris og leveranse

Canadas forsvarsminister har ikke spesifisert når innkjøpet blir overført til Ukraina og heller ikke hva kostnaden vil bli.

Tidligere har USA tegnet en kontrakt med Raytheon for leveranser av seks NASAMS-systemer til en verdi av 12 milliarder kroner. USA skal ifølge Ukrainsk Militært Senter levere 8 NASAMS-systemer til Ukraina innen utgangen av november 2025.

Canadas bestilling fra USA må produseres helt fra bunnen av.

NASAMS er produsert av norske Kongsberg og amerikanske Raytheon. På Kongsbergs egne nettsider står det skrevet at nåværende NASAMS-kundebase består av 12 land.

Kongsberg er også produsenten av NSM-missiler som Finansavisen skrev om sist uke, da Raytheon og Kongsberg annonserte hva kontrakten av salget til Romania var verdt.

Har vist sin nytte i Ukraina

Tidligere har sjefen for Pentagon, Lloyd Austin, fortalt om effektiviteten til de USA-leverte NASAMS under de russiske missilangrepene mot Ukraina 15. november.

– Som et eksempel på hvor viktige donasjonene våre er, kan vi nevne NASAMS luftvernsystemer som allerede opererer i Ukraina. I går viste de 100 prosent suksess med å avskjære russiske missiler under det brutale angrepet Russland stod bak, sa Austin ifølge mil.in.ua.

NASAMS 

  • NASAMS er et modulært system som kan settes sammen på svært fleksibelt vis, alt etter hvilket oppdrag som skal løses. 
  • Hovedkomponentene er en ildledningssentral (kommandoplass benevnt TOC – Tactical Operations Centre), en radar (AN/MPQ-64F1 Sentinel), et kamera med varmesøkende kapasitet og en utskytningsrampe (engelsk: Launcher), hvorav det finnes to ulike typer – en såkalt Canister-launcher med inntil seks skuddklare missil og en High Mobility Launcher med inntil fire skuddklare missil.
  • NASAMS er et nettverksbasert system. Ildledningssentralene utveksler data slik at operatørene deler et felles situasjonsbilde. Dette øker systemets kampkraft, muliggjør effektiv koordinering av systemets ressurser og bidrar til å øke systemets overlevelsesevne.
  • NASAMS anvender AMRAAM – Advanced Medium Range Air to Air Missile – som er et aktivt radarmissil. Missilet kan motta, men er ikke avhengig av, oppdateringer om målets posisjon etter avfyring. AMRAAM benyttes av mange kampfly, herunder norske F-35.
  • Første versjon av NASAMS ble utviklet tidlig på 1990-tallet og har siden blitt videreutviklet gjennom en rekke større og mindre oppdateringer. Systemet anvendes av hele 12 nasjoner, og det er en av norsk forsvarsindustris største eksportsuksesser noensinne.
Store Norske Leksikon/Kongsberg