<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Apple-sjefen sier fra seg 330 mill. i lønn

Tim Cook selv tok initiativ til det enorme lønnskuttet.

Publisert 13. jan. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
Article lead
lead
TJENER MINDRE: Apple-sjefen har tjent så det holder mens han har vært toppsjef i Apple. I 2015 sa han at han skulle donere formuen sin til veldedighet før han dødde. Foto: AFP
TJENER MINDRE: Apple-sjefen har tjent så det holder mens han har vært toppsjef i Apple. I 2015 sa han at han skulle donere formuen sin til veldedighet før han dødde. Foto: AFP

Adm. direktør i Apple, Tim Cook, gjør et hogg i årslønnen sin og sier farvel til 40 prosent av den.

Det gjør han etter kritikk fra selskapets aksjonerer. Bare 64 prosent av dem synes lønnen til Cook var akseptabel i 2022, ned fra 95 prosent i 2020, skriver CNBC.

I fjor tjente han 83 millioner dollar i total kompensasjon, 12 millioner i diverse insentiver og 3 millioner i grunnlønn.

40 prosent mindre

I tillegg fikk toppsjefen andre fordeler, som sikkerhet, flyreiser, bidrag til pensjonen og 46.000 dollar i ferieutbetalinger.

I år ligger kompensasjonen an til å bli 49 millioner dollar, tilsvarende 483 millioner norske kroner. Det er en nedgang på 40,1 prosent.

Cook ba selv om lønnskuttet, viser innkallingen til selskapets generalforsamling. Styret i Apple berømmer han for sine prestasjoner i selskapet, og sier de har tillit til hans langsiktige strategiske beslutninger.

Steg 1212 prosent på børs

Toppsjefen blir stort sett betalt gjennom aksjebonuser basert på hvor bra selskapet gjør det opp mot S&P 500-indeksen.

Vanligvis har Apple gjort det så bra at Cook har fått utbetalt det meste han kunne. Siden han tok over som Apple-sjef i 2011 har aksjen steget hele 1212 prosent, mens S&P 500 «bare» har gått opp 290 prosent.

Cook beholder grunnlønnen på 3 millioner dollar.

Tech-selskaper har hatt noen tøffe måneder på børs i året som gikk, og Apple slapp heller ikke unna. Fallet det siste året er på 22,5 prosent, mye takket være problemer med fabrikken i Kina.