<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nytt år, nye trusler

Global resesjon vil inspirere cyberkriminelle til å bli enda bedre. Derfor må vi innse at vi er det svakeste leddet i en hybrid hverdag, skriver Karianne Myrvold i Trend Micro.

    Publisert 15. jan. 2023 kl. 11.24
    Oppdatert 16. jan. 2023 klokken 09.09
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 593 ord
    MER DEEPFAKE: I 2023 forventer vi en sterk vekst av svindel ved hjelp av deepfake-teknologi, hvor blant annet ChatGPT vil bli misbrukt, skriver artikkelforfatteren. Foto: Shutterstock

    Spådommer er vågale, men 2023 vil trolig bli husket som det året da vi befant oss i en slags midt-i-mellom tilstand hva gjelder cybersikkerhet og det å forstå trussellandskapet. På den ene siden har vi funnet fotfestet etter pandemien. På den andre siden har vi ikke kommet oss til den «nye normalen». En del av den handler om å forholde seg til langt større angrepsflater som følge av den hybride måten å jobbe på. Cybersikkerhetsarbeidet er også blitt langt mer komplekst og komplisert som følge av overgangen til skyen og masseadopteringen av skybaserte tjenester og applikasjoner.

    Kombinasjonen av en hybride hverdag og overgangen til sky bidrar til manglende synlighet og oversikt, og dermed også kontroll. En kontroll som handler like mye om teknologi som mennesker. For dagens ledere byr det på nye utfordringer. Ikke bare har de fleste mye cybersikkerhetsarbeid å ta igjen for å komme seg à jour med dagens teknologi- og kunnskapsbehov, de må også legge til rette for en fremtid som vil kreve en mer helhetlig tilnærming til cybersikkerhet. En fremtid som vil introdusere nye trusler som påvirker og engasjerer alt fra lovgivende myndigheter, virksomhetenes cybersikkerhetsteam og ikke minst alle oss forbrukere av informasjonsteknologi.

    Hverken metaverset, kryptovalutaer, NFT-er eller blokkjeden vil vise seg å være virksomhetskritiske i 2023

    Ledere med økonomiansvar må klare å balansere kostnader og investeringer mellom hva som kreves fra et virksomhetsperspektiv, det som kreves av lover og reguleringer, kombinert med de økonomiske utfordringene en global resesjon byr på.

    Karianne Myrvold, kommunikasjonssjef i Trend Micro Foto: Trend Micro

    I 2023 vil nok mange også bruke tiden til å revurdere egen innsats og fokus på det som for kort tid siden ble sett på som nye og transformative innovasjoner. Hverken metaverset, kryptovalutaer, NFT-er eller blokkjeden vil vise seg å være virksomhetskritiske i 2023, men mange av teknologiene vil være «safe havens» for cyberkriminelle. Så fremt ikke nye, kraftfulle og globale reguleringer kommer raskt på plass. Tilliten til åpen kildekode vil bli utfordret av at stadig flere cyberkriminelle som vil kapitalisere på de mange feilene som er typiske i et åpent kildekode-miljø.

    I 2023 forventer vi en sterk vekst av svindel ved hjelp av deepfake-teknologi, hvor blant annet ChatGPT vil bli misbrukt

    Året vil også by på nye og avanserte svindelmetoder, hvor fokuset på det svakeste leddet i alle sikkerhetssammenhenger, oss mennesker, bare øker i volum og omfang. Fordi det lønner seg. I 2022 opplevde vi banebrytende utvikling av nye kunstig intelligens-tjenester, hvor kunstig kunst og ChatGPT ble allemannseie på rekordtid. I 2023 forventer vi en sterk vekst av svindel ved hjelp av deepfake-teknologi, hvor blant annet ChatGPT vil bli misbrukt.

    Vi tror 2023 krever at vi alle blir litt mer paranoide. Litt mer bevisste på at vi er det svakeste leddet

    Det kommende året vil by på mange nye utfordringer, hvor den globale resesjonstrusselen vil motivere cyberkriminelle til å jobbe enda mer målrettet. 2023 bør også ses på som en god anledning til å legge grunnlaget for fremtidsrettede cybersikkerhetstiltak som kan øke synlighet og kontroll over den ekspanderende angrepsflaten. Vi tror 2023 krever at vi alle blir litt mer paranoide. Litt mer bevisste på at vi er det svakeste leddet. Og dermed også mer forsiktige med hvordan vi forholder oss til all teknologi vi omgir oss med og bruker i hverdagen.

    Karianne Myrvold

    Kommunikasjonssjef i Trend Micro