<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Månedsvis med uro hos iPhone-fabrikk – nå bytter de sjef

Men byttet skal ikke ha noe å gjøre med alle opprørene i fjor, ifølge kilder.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 09.53
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 278 ord
SJEFSBYTTE: Uroen ved Apple største iPhone-fabrikk i Kina har gjort at de har fått færre leveranser enn planlagt – spesielt av avbildet mobiltelefon, iPhone 14 Pro Max. Foto: AP

Foxconn, som drifter verdens største iPhone-fabrikk for Apple, har mildt sagt hatt et turbulent år.

Det hele startet når corona for alvor blusset opp igjen i Kina i høst, og Foxconn valgte å isolere sine ansatte. Flere hevder de ikke fikk noe valg og at de ble nødt til å bo på arbeidsplassen uten kontakt med omverdenen. 

Det strenge isolasjonsreglementet førte til at flere tusen valgte å si opp jobben sin. For å dekke tapet i antallet ansatte ble nye gitt lovnader om generøs timelønn og bonuser, som ikke ble innfridd før de ansatte tok til gatene og begynte å demonstrere.

Opprørene har også ført til lidelse for Apple, som måtte forhåndsvarsle om et svakere resultat for fjerde kvartal samt redusert produksjon av iPhoner.

Benekter sammenheng

Nå bytter gigantfabrikken sjef ved iPhone-avdelingen. Det opplyser kilder med kjennskap til saken til Bloomberg

Wang Charng-yang har vært mangeårig leder, men skal nå være «mer fokusert på oppgaver i selskapets styre». Michael Chiang, som har jobbet i Foxconn siden 1999, skal ta over jobben hans.

Ifølge kildene skal sjefsbyttet ikke ha noe å gjøre med opprørene hos Foxconn i fjor. Chiang skal likevel ha spilt en nøkkelrolle under uroen, blant annet hadde han kontakt med lokale myndigheter og Apple da det stod på som verst.

Vil diversifisere

Foxconn-anlegget, som med sine mellom 200.000 og 300.000 ansatte går under navnet «iPhone City», er nå nesten tilbake i full produksjon

Kilder opplyste til Reuters tidlig i januar at desember-leveransene var på rundt 90 prosent av opprinnelig mål.

Ifølge Financial Times er Apple nå ute etter å diversifisere leverandørene sine. Blant annet skal de ha signert kontrakt med Foxconns konkurrent, kinesiske Luxshare Precision Industry, for produksjon av sine iPhone Pro-modeller.