<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber EU om å ta Apple hardt – nå

Spotify er lei av å vente på Europakommisjonens dom i antitrust-saken mot Apple, og har sendt et krast brev undertegnet av blant andre Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund.

Publisert 18. jan. 2023 kl. 16.00
Oppdatert 18. jan. 2023 klokken 16.07
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
TÅLMODIGHETSPRØVE: For Spotify, ledet og gründet av Daniel Ek. Foto: Bloomberg

Spotify sendte på tirsdag ytterligere et brev til Europakommisjonen med krav om «raske og avgjørende grep» mot konkurransehemmende praksis fra det strømmegiganten omtaler som «digitale portvoktere.»

Portvokteren Spotify har i tankene er først og fremst Apple, som tar ut det flere app-selskaper ifølge brevet anser som urimelige avgifter via sitt operativsystem. 

– Har holdt på i årevis

«Apple har i årevis pålagt våre virksomheter urettferdige restriksjoner. Disse restriksjonene hemmer vår utvikling og skader europeiske forbrukere. De inkluderer sammenknytningen av App Store til Apples betalingssystem, med sine høye avgifter for app-utviklere; etableringen av kunstige hindringer som hindrer våre virksomheter i å kommunisere fritt med kundene; restriksjoner på utviklernes tilgang til data om egne brukere, samt plutselige endringer av vilkår», skriver Spotify-gründer og -sjef Daniel Ek i brevet som først ble omtalt av Nyhetsbyrån Direkt.

HAR SIGNERT: Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund. Foto: Eivind Yggeseth

«Apple drar nytte av en monopolposisjon over sitt mobile økosystem og tar ut urimelig høy leie fra app-utviklere som ikke har noe annet valg enn å forbli på App Store for å nå europeiske forbrukere», heter det videre.

Vil ha rask avgjørelse

Spotify ber nå Europakommisjonen om en rask avgjørelse i antitrust-saken selskapet anla for snart fire år siden.

«Tiden er inne for snarlige grep fra EU for å få slutt på Apples krenkende atferd. EU har sjansen til å ta føringen, men det må handles raskt ettersom hver dag som går er et tap for innovasjon og velferden for europeiske forbrukere», fortsetter Ek.

Brevet er adressert til konkurransekommissær Margrethe Vestager, og er i tillegg til Spotify-gründeren selv undertegnet av Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund og sjefene i både Proton, News Media Europé, European Publishers Council, France Digitale, Basecamp og Deezer.