<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et virkelig betydelig grep

Washington forbyr amerikanske selskaper å eksportere teknologi til Huawei, og nærmer seg total blokade av den kinesiske telekomgiganten.

Publisert 31. jan. 2023 kl. 10.26
Oppdatert 31. jan. 2023 klokken 10.34
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 548 ord
STRAMMER TIL: USA og president Joe Biden intensiverer kampanjen mot Kina-giganten Huawei. Her fra møtet med president Xi Jinping i tilknytning til G20-møtet sist november. Foto: NTB

Biden-administrasjonen har stanset tildelingen av lisenser til amerikanske selskaper for å eksportere til Huawei og nærmer seg et totalforbud mot salg av amerikansk teknologi til den kinesiske telekomgiganten, opplyser flere kilder i handelsdepartementet med kjennskap til saken til Financial Times.

Washington tar dermed Huawei-kampanjen ett steg videre fra da Trump-administrasjonen satte selskapet på USAs offisielle svarteliste «Entity List.» Selskapene på denne listen er blokkert fra å kjøpe teknologi fra amerikanske produsenter – med mindre de får en spesialeksportlisens fra USAs handelsdepartement. 

– Et helt annet selskap

Slike spesiallisenser har blitt gitt til Qualcomm og Intel for å levere teknologi som ikke har vært tilknyttet høyhastighets 5G-nettverk, men tildelingen av også disse blir nå altså stanset.

Amerikanske tjenestepersoner hevder Huawei bistår Beijing med spionasje, noe selskapet selv benekter.

SNART TIL KINA: USAs utenriksminister Antony Blinken. Foto: NTB

Teknologiekspert Martijn Rasser i tenketanken CNAS (Center for a New American Security) karakteriserer grepet Biden-administrasjonen nå har gjort som «virkelig betydelig.»

– Huawei har ekspandert inn i nye felt som utvikling av undersjøiske kabler og skytjenester i løpet av de seneste årene, og dermed skapt bekymringer for nasjonal sikkerhet. Handelsdepartementets handlinger er delvis drevet av at Huawei er et helt annet selskap enn for fire år siden da det var fokusert på 5G, sier den tidligere mangeårige CIA-etterforskeren til avisen.

Strengere enn Trump

President Joe Biden har de siste par årene inntatt en enda strengere linje i sin Kina-politikk enn Donald Trump, særlig innenfor moderne teknologi. 

TEKNOLOGIEKSPERT: Martijn Rasser i tenketanken CNAS. Foto: LinkedIn

I oktober innførte han tøffe restriksjoner mot leveranser av avanserte halvledere og chip-relatert utstyr til kinesiske selskaper, før han i desember plasserte over 30 kinesiske selskaper på den offisielle svartelisten, deriblant Yangtze Memory Technologies (YMTC).

Financial Times skrev i fjor at Biden-administrasjonen etterforsket påstander om at YMTC hadde brutt amerikanske eksportregler ved å forsyne Huawei med chips inneholdende amerikansk teknologi for deres mest avanserte smarttelefoner.

Får med seg allierte

Amerikanerne har også økt innsatsen mot allierte for å stagge Kinas teknologiske utvikling, og inngikk i forrige uke en avtale med Japan og Nederland om eksportstans for utvalgt chip-relatert utstyr til landet. Dette siste Huawei-tiltaket skulle dermed gi partene mye å snakke om når USAs utenriksminister Antony Blinken neste uke reiser til Kina som den første i Bidens regjering.

Alan Estevez, som leder det amerikanske handelsdepartementets industri- og sikkerhetsavdeling, antydet sent i fjor at USAs vurderer kinesiske restriksjoner på andre felt, og svarte ifølge avisen følgende da CNAS spurte ham om kvante- og bioteknologi kunne være blant disse: 

– Hvis jeg hadde likt å spille, hadde jeg satt penger på det.