<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Umoe Mandal mer enn dobler fregatt-avtale med Royal Navy

Umoe Mandal skal levere komposittstrukturer til fem nye britiske fregatter.

Publisert 31. jan. 2023
Oppdatert 31. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 437 ord
DEN FØRSTE: Type 26-fregatten HMS GLASGOW under byggeperioden ved verftet i Glasgow. FOTO:Malcolm Cochrane/BAE Systems

BAE Systems som skal bygge nye fregatter for Royal Navy har utvidet sin kontrakt med Umoe Mandal for leveranser av komposittmaterialer.

De nye Type 26-fregattene skal om noen år erstatte Type 23-fregattene, som denne uken startet monteringen av norske NSM-missiler ombord.

Umoe Mandal produserer i Mandal og sender de ferdige komposittseksjonene til Glasgow i Skottland, hvor fregattene blir bygget. 

Sikrer 50 personer arbeide

Salgs- og markedsdirektør i Umoe Mandal, Tom Harald Svennevig, forteller til Finansavisen at kontrakten opprinnelig var på leveranser til tre fregatter og nå utvides den med fem til.

TYPE 26: Det britiske fregattprogrammet skal være ferdig levert og satt i operativ tjeneste ved slutten av dette tiåret. FOTO: BAE Systems

– Dette betyr på det økonomiske plan at omtrent 50 personer har jobb med dette prosjektet de neste fem årene, sier han.

Svennevig forteller at den opprinnelige kontrakten ble vunnet på både pris og kvalitets-vekting. Han vil ikke oppgi hva kontrakten betyr i rene kroner og øre

– Vi går ikke ut med konkrete summer, men årsaken til at vi får levere til fem nye fregatter var at vi hadde kontrakt på de tre første fregattene som ble prosjekterte. Britene kaller dette for batch 2, sier han.

BAE Systems skriver på sine nettsider at det vil forbedre fartøyets sjøegenskaper og manøvreringsevne å bruke lette komposittmaterialer, i stedet for stål, på moduler som er installert høyt oppe på fartøyet.

Australia og Canada har også valgt Type 26-designet, og byggeprogrammet ventes å være på til sammen 32 skip. Produksjonen av de ny fregattene startet i 2017 og skal ifølge Royal Navy være ferdig på slutten av 2020-tallet. 

KOMPOSITT I TOPPEN:En mastkonstruksjon i kompositt som har blitt levert fra Umoe Mandal til en av de tre første Type 26-fregattene. FOTO: Umoe

Den første, «HMS Glasgow», ble sjøsatt i desember 2022.

– Vi satser på at vi for vår del også der kan komme med en gladnyhet i fremtiden, sier Svennevig til Finansavisen.