<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordic Semiconductor kutter milliardmål

Etter et halvt år med fallende etterspørsel venter halvlederselskapet lavere inntekter fremover og skyver milliardmålet til side. 

    Publisert 7. feb. 2023 kl. 07.01
    Oppdatert 7. feb. 2023 klokken 08.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 425 ord
    LA FREM TALL: Konsernsjef i Nordic Semiconductor, Svenn-Tore Larsen. Foto: Adrian Nielsen

     

    Saken oppdateres

    SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 08.00

    Tirsdag morgen la halvlederselskapet Nordic Semiconductor frem tallene for fjerde kvartal.

    Fasiten ble en omsetning på 191 millioner dollar for kvartalet, en oppgang på 12 prosent sammenlignet med samme periode året før. 

    Det er likevel en nedgang fra tredje kvartal da selskapet meldte om en omsetning på 202 millioner dollar. Det er også dårligere enn konsensusestimatene, som i følge Bloomberg spådde en omsetning på 202,3 millioner dollar i fjerde kvartal. 

    Driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) lå på 39 millioner dollar for kvartalet, noe ned fra 42 millioner dollar for fjerde kvartal i fjor. Dette førte også til en bruttomargin på 52,7 prosent for kvartalet.

    På forhånd var det ventet en bruttomargin på 54,5 prosent.

    Nordic Semiconductor

     
    (Mill. USD)4. kv./224. kv./21
    Driftsinntekter191,4171,2
    Driftsresultat38,942,3
    Resultat før skatt27,032,2
    Resultat etter skatt31,426,8

    Kutter milliardmål

    Halvlederselskapet opplyser om at de har sett en nedgang i etterspørselen gjennom det siste halvåret av 2022. Dette gjelder særlig etterspørselen for deres proprietære produkter og deres første generasjon med Bluetooth low energy brikker. De skriver også at det har vært en svak nedgang i mobil IoT, og en generelt svakere etterspørsel i Kina. 

    Som følge av den lave etterspørselen venter halvlederselskapet en omsetning på mellom 140 til 160 millioner dollar i første kvartal. 

    Dette fører også til at halvlederselskapet må skyve guidingen for 2023 til side, der de tidligere ventet en omsetning på én milliard dollar. Til sammenligning hadde halvlederselskapet en omsetning på 777 millioner dollar i 2022.

    Selskapet tror likevel at wafer-allokeringen vil øke i løpet av året, og at inntektene vil stige mot andre halvår av 2023. 

    Nedgang i ordreboken

    – Vi rapporterer sterk inntektsvekst også for 2022 og har sett en gjennomsnittlig årlig vekst på nær 40 prosent de siste tre årene, sier adm. direktør Svenn-Tore Larsen i meldingen.

    – Våre største kunder opprettholder en høy etterspørsel etter våre funksjonsrike Bluetooth low energy-brikker, selv om produksjonskapasiteten vil forbli begrenset av den vedvarende wafermangelen også i 2023.

    Ved utgangen av fjerde kvartal lå ordreboken på 839 millioner dollar, en nedgang fra 1,1 milliarder ved utgangen av tredje kvartal. 

    Selskapet noterer at utviklingen i ordreboken ikke fungerer som en god indikator for fremtidige inntekter, da selksapet har jobbet med kunder for å bedre tilpasse ordre til den faktiske leveringskapasiteten. 

    Selskapet skriver at dette hovedsakelig skyldes en ubalanse i tilbud og etterspørsel, og derfor har ikke ordreboken vært en god indikator for inntektene fremover. Ved å fortsette med dette gjennom fjerde kvartal har selskapet oppfordret sine tier-1-kunder til å gå tilbake til normale kjøpsmønstre for å legge inn bestillinger kun for de neste to kvartalene.