<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland brukte Tiktok for å påvirke Europa

Flere hundre tusen europeiske Tiktok-brukere ble i fjor sommer utsatt for russisk propaganda og falske nyheter.

Publisert 17:19 10. feb. 2023
Oppdatert 17:45 10. feb. 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 202 ord
PUTIN OG TIKTOK: Russisk påvirkning gjennom TikTok er avslørt. FOTO:MONTASJE/NTB

Det er Tiktok selv som melder om sikkerhetsbruddet, hvor 1700 Tiktok-kontoer ble benyttet til å spre statlig russisk påvirkning i Tyskland, Italia og Storbritannia. Kontoene var ifølge Bloomberg forkledde som lokale brukere i de respektive land. 

Avsløringene kom i en rapport Tiktok er forpliktet å levere etter retningslinjer innad i EU.

I løpet av sommeren 2022 tiltrakk kontoene seg 133.564 følgere og det ble benyttet talesyntese som spredte pro-russiske påstander på språket som er hjemmehørende i landene det var målrettet mot.

– Vi tillater ikke aktiviteter som kan undergrave integriteten til plattformen eller autentisiteten til våre brukere, sier en talsperson fra Tiktok til Bloomberg og legger til at nettverkene og de relaterte kontoene raskt ble identifisert og fjernet.

Finansavisen har tidligere skrevet om russiske påvirkningsoperasjoner i Europa. 

Tiktok og andre sosiale medieplattformer ble bedt om å sende inn frivillige rapporter om deres rutiner for å hindre desinformasjon innen utgangen av januar i år. Rapportene ble offentliggjort torsdag denne ukene. Heretter skal rapportene komme hver halvår.

TikTok er eid av det kinesiske selskapet ByteDance, som siste tiden har fått stor oppmerksomhet i Norge fordi justisminister Emilie Enger Mehl en periode hadde Tiktok installert på sin tjenestetelefon i justisdepartementet.