<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik forsøkte Musk å stoppe Bezos´romplaner

Amazon skyter opp over 3000 bredbåndssatellitter for å konkurrere mot Starlink. Det ville Elon Musk forhindre.

Publisert 13. feb. 2023 kl. 13.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 256 ord
SATELLITTKAMP: Bezos mot Musk i verdensrommet - også på bredbåndsmarkedet. MONTASJE: Amazon/NTB/Blomberg

Amazon har fått godkjenning til å skyte opp satellitter i lav jordbane for å tilby bredbåndsinternett, skriver Ars Technica. 

Det er Federal Communications Commission (FCC) i USA som har fattet vedtaket, etter at det har vurdert Amazons planer opp mot målsettingen om å begrense romsøppel.

Nå er Amazons plan for Kuiper-prosjektet godkjent og selskapet kan utplassere 3.236 satellitter i bane.

Da Amazon kunngjorde i april i fjor at de planla 83 oppskytninger fordelt over fem år med Arianespace, Blue Origin og United Launch Alliance, ønsket de ikke å si noe om når oppskytningene ville starte.

– Våre planer for å redusere romsøppel viser at Kuiper-systemet er utformet for å møte eller overgå alle krav fastsatt av FCC. Vi er glade for at kommisjonen har innvilget søknaden vår og vi setter pris på koordineringen for å sikre at industrien prioriterer sikkerhet, sier Amazon i en uttalelse.

Avviste Musk-protest

Elon Musks SpaceX har protestert mot Amazons planer og ifølge Ars Technica skriver SpaceX i en klage at FCC kun bør tillate Amazon å skyte opp 578 satellitter,  samt utsette videre søknadsbehandling til Amazon har bevist at de kan sameksistere med andre systemer.

FCC avviste SpaceX innsigelser og konkluderte med:

«I den grad SpaceX er opptatt av at Amazon skal demonstrere sin evne til å operere trygt, er betingelsene satt for å løse akkurat dette punktet. Vi ser ikke noe spesifikt behov for å begrense Amazons godkjenning ytterligere.»

Videre bemerket FCC at SpaceXs foreslåtte andregenerasjons Starlink-system, som delvis er godkjent av FCC, er nesten ti ganger så stort som Amazons planlagte system.