<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesisk techmilliardær og BI-siviløkonom savnet – aksjen raste

Den kinesiske finanstoppen og siviløkonomen fra BI, Bao Fan, har forsvunnet. Aksjen falt kraftig på Asia-børsene fredag.

Publisert 17. feb. 2023 kl. 09.41
Oppdatert 17. feb. 2023 klokken 14.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 253 ord
TECH-MILLIARDÆR OG BI-SIVILØKONOM: Fan Bao eier halvparten av China Renaissance som har en børsverdi på 5,4 milliarder kroner. Foto: Bloomberg

Bao Fan, som er direktør, grunnlegger og hovedeier i banken China Renaissance, er en stor skikkelse i den kinesiske teknologiindustrien og har spilt en nøkkelrolle i fremveksten av forskjellige internett-startups i landet. 

Børsverdi 5,4 milliarder

Fredag opplyser China Renaissance i en børsmelding til Hongkong-børsen at «de ikke klarer å få kontakt med direktøren». Kort tid etter uttalelsen falt aksjene til selskapet med så mye som 50 prosent på børsene i Asia. Aksjen hentet seg inn og var ved børsslutt ned 28 prosent. Markedsverdien på selskapet er etter fallet 4,1 milliarder Hongkong-dollar, tilsvarende 5,4 milliarder kroner.

Selskapet ble børsnotert i 2018, og Bao sitter på halvparten av aksjene.

Ifølge den kinesiske finansavisen Caixin har den 52 år gamle banktoppen vært savnet siden torsdag kveld, lokal tid.

BI-siviløkonom

Bao Fan tok siviløkonomutdannelsen på Handelshøyskolen BI, hvor han gikk ut i 1995.

Etter studiene jobbet han i Morgan Stanley og Credit Suisse, og etablerte i 2005 China Renaissance, som har vært pådriver i den økonomiske utviklingen i Kina, og har spesielt vært aktiv mot finansiering og børsnotering av selskaper innen teknologisektoren.  

Ban er ikke den første kinesiske topplederen som har forsvunnet fra offentligheten for en periode. 

Den mest kjente er Jack Ma, grunnleggeren av Alibaba, som var borte fra offentligheten i nesten to år etter at han hadde kritisert Kinas finansielle system i 2020. De siste ni månedene har Ma bodd i Tokyo med en lav profil.

Også eiendomsmagnaten Ren Zhiqiang var borte i flere måneder i 2020 etter å ha offentlig gått ut mot myndighetenes coronahåndtering. Han fikk senere en fengselsdom på 18 år for korrupsjon.