<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lukasjenko vil produsere angrepsfly for Putin

Belarus har nå tre flyfabrikker klare til å produsere SU-25.

  Publisert 18. feb. 2023 kl. 08.43
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 280 ord
  SU-25: Det ble produsert Sukhoi SU-25 frem til 1992. Nå, 31 år senere, kan produksjonen igjen starte opp i Belarus. FOTO:Dreamstime

  Belarus er klar til å sette i gang produksjon av angrepsflyet SU-25, skriver CNN.

  Putins håndlanger og Belarus´ president, Alexandr Lukasjenko, har informert Putin om at landet kan produsere angrepsflyet SU-25 for Russland. Det eneste Russland må bidra med, er teknisk støtte. 

  Ut over dette har Belarus alle fasiliteter, hevder Lukasjenko ifølge CNN, som gjengir nyhetsbyrået Belta.

  FREDAGSMØTE: Putin tok i mot Lukasjenko i Moskva fredag. FOTO:NTB

  Lukasjenko møtte Putin i hans offisielle residens i Novo-Ogaryovo utenfor Moskva fredag.

  SU-25 er beregnet på nærstøtte til bakkestyrker, fungerer under vanskelige forhold og flyet har motorer som kan driftes på både parafin, diesel og bensin.

  – Som jeg ble informert av regjeringen, er de klare for produksjon av Sukhoi SU-25 angrepsfly i Belarus, om den russiske føderasjonen gir litt teknologisk støtte, sa Lukasjenko til Putin.

  Lukasjenko skal ifølge Belta og CNN ha forklart sin støttespiller Putin, at Belarus alt produserer opptil tusen komponenter til de sivile passasjerflyene MC-21 og Sukhoi Superjet 100.

  – Vi har tre fabrikker for flyproduksjon: to militære og en sivil som produserer flykomponenter, sa Lukasjenko.

  Ifølge Store Norske Leksikon ble SU-25 utviklet av designbyrået Sukhoj og første gang brukt i kamp sommeren 1981, av sovjetiske styrker i Afghanistan. SU-25 har siden blitt brukt av Russland under begge krigene med Tsjetsjenia og nå i Ukraina.

  I alt ble over 700 SU-25 produsert frem til 1992.