<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ber Norges Bank unngå komplisert byråkrati

Digtale sentralbankpenger må innføres uten unødvendig byråkrati eller kompliserende forhold.

Publisert 22. feb. 2023 kl. 14.37
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 197 ord
TRENGER IKKE TAK: Regnskap Norge setter seg i mot Norges Bank forslag om tak på DSP. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

I et nylig publisert «Staff Memo» fra Norges Bank, går sentralbanken inn for et øvre tak for digitale sentralbankpenger (DSP).

Dette reagerer adm. direktør for Regnskap Norge, Rune Aale Hansen på, skriver Digi.

– Vi støtter etablering av DSP, men ikke uten å ta hensyn til utviklingen i EU. Kryptomarkedet er i rivende utvikling, og både Norges Bank, Skatteetaten, Finanstilsynet, Økokrim og regnskapsbransjen må henge med. Utviklingen stopper ikke. Samtidig etterspør vi løsninger som ikke medfører unødvendig byråkrati eller kompliserende forhold, sier Hansen ifølge Digi.

Hansen er ut over det, svært glad for at sentralbanken engasjerer seg i hvilken rolle DSP vil spille i fremtiden.

EU holder i disse dager på med utviklingen av et regelverk for et indre kryptomarked (MiCA).

Hansen sier at ulike land behandler kryptovaluta forskjellig og et flertall definerer krypto som en valuta, mens Norge definerer det som en vare/formuesobjekt.

– Vi mener det er viktig at Norges Bank ser på hvordan Den europeiske sentralbank tenker å løse dette fremfor å lage en sentral norsk krypto-DSP, sier han og legger til at Regnskap Norge i hovedsak tror det vil være klokt at Norges Bank etablerer DSP.