<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Den russiske rubelen blir digital

Leter etter nye måter å omgå vestlige sanksjoner.

Publisert 24. feb. 2023 kl. 13.05
Oppdatert 24. feb. 2023 klokken 13.06
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 235 ord
TESTER DIGI-RUBEL: Nest-sjefen for den russiske sentralbanken, Olga Skorobogatova, bekrefter at pilot-testingen av digitale rubler skal starte i april. FOTO: Bank of Russia/ALEXANDR MURASHKIN

Den russiske sentralbanken planlegger å teste digitale rubler med virkelige transaksjoner i april, skriver Coingeek.

Under et seminar for cybersikkerhet i Ural bekreftet nylig nest-sjefen for Russlands sentralbank, Olga Skorobogatova, at både næringsliv og privatpersoner skal delta i utprøvingen av digitale rubler.

– Pilot-testingen vil skje med reelle transaksjoner, ekte kunder, men for et begrenset antall transaksjoner, og for et begrenset antall kunder med 13 banker som allerede har bekreftet at de er klare, sa Skorobogatova ifølge nettstedet.

Den russiske sentralbanken publiserte denne måneden en rapport for hvordan de kan lansere digitale rubler.

Skorobogatova antydet 1. april som en potensiell lanseringsdato for piloten.

Ikke alle kunder i de 13 bankene vil kunne foreta transaksjoner med den digitale rubelen, sa Skorobogatova videre.

Først etter uttestingen skal den russiske sentralbanken legge frem et rammeverk for en fullskala lansering av digitale rubler.

Russland finansinstitusjoner er kastet ut av SWIFT, noe som har medført at landet leter etter nye betalingsplattformer for internasjonale transaksjoner, og dermed forsøke å omgå vestlige sanksjoner.

Russlands leder Vladimir Putin reiste til Kina i forkant av invasjonen av Ukraina for ett år siden og møtte sin kinesiske motpart Xi Jinping. Her signerte de blant annet en avtale om en ny gassrørledning og Kina uttrykket sterkt støtte til videre økonomisk samarbeid.

Derfor kan Kina være et marked som Russland ser på for bruk av den digitale rubelen, ut over egne landegrenser.