<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Russland gikk i cyber-honningfellen

Hackere forsøkte seg med angrep over 2000 ganger pr.minutt.

    Publisert 28. feb. 2023 kl. 12.40
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 237 ord
    LONDON: Et nettverk av datamaskiner lokket Russland inn en cyber-honningfelle i den britiske hovedstaden. FOTO:NTB

    En rekke datamaskiner ble konfigurert og koblet til nettet i en helt spesiell cyber-operasjon, skriver Continuty Insurance & Risk (CIR).

    Operasjonen var en del av en større plan for å lokke kriminelle og fremmede stater til å avsløre sine uærlige hensikter i cyberdomenet. Slik skulle også omfanget av cyberangrep mot den britiske hovedstaden kartlegges.

    Datamaskinene som var konfigurert til å fremstå som mindre, og dermed mer sårbare bedrifter i Londonområdet, ble under operasjonen betegnet som honningkrukker.

    Operasjonen ble initiert og driftet av forsikringsselskapet Continuty og dataene som ble samlet inn ble overlevert til Cyber Resilience Centre for London, en ideell organisasjon ledet av London-politiet.

    Dataene viser at i løpet av 28 dager i januar ble de såkalte honningkrukkene angrepet 91 millioner ganger av 101.000 forskjellige angripere.

    Den aller største fisken som gikk i garnet, og forsøkte å hacke seg inn på det de trodde var en liten sårbar bedrift, var staten Russland. 

    CIR skriver at Russland var den desidert største aktøren, som gjennom bruken av virtuelle private nettverk rutet gjennom andre land, stod bak forsøkene på datainnbrudd.

    Av de 91 millioner angrepene som totalt ble registrert under operasjonen, var 77 millioner forsøk på å hacke seg inn på det som skulle se ut som forbindelsen mellom ansatte som logget seg eksternt inn hos bedriften.

    – Dette viser hvordan hjemmekontor har utvidet mulighetene for kriminelle angrep ,og hvordan denne sårbarheten utnyttes, sier sikkerhetsforsker Simon Bell til CIR.