<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bannlyst Kina-tech sikter mot Europa

Etter at USA bannlyste Huawei fra eget marked, forsøker den kinesiske teknologi-giganten å sjarmere seg inn i Europa.

  Publisert 1. mars 2023 kl. 13.23
  Oppdatert 1. mars 2023 klokken 14.08
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 364 ord
  HUAWEI I BARCELONA: Besøkende ved Huaweis stand under Mobile World Congress (MWC) i Barcelona. FOTO:NTB

  Denne uken er Huawei Technologies, som er bannlyst i USA, i Spania for å vise frem sine 5G- og skytjenester, skriver Nikkei.

  Tre år med covidrestriksjoner og sterke handelsrestriksjoner med USA, har hindret den kinesiske ekspansjonen.

  Sverige har også satt foten ned for Huawei og MDG foreslo før jul å forby teknologi fra selskapet i Norge, skriver DN.

  Under Mobile World Congress, som startet i Barcelona mandag, har Huawei den desidert største utstillingsplassen, skriver Nikkei og forteller om:

  «En hær av ledere er fløyet inn fra Kina, innstilt på å fri til kunder fra Europa, Latin-Amerika, Afrika og andre asiatiske land - med andre ord; alle andre steder enn USA».

  – Jeg har truffet noen journalister de siste dagene og mange kunder. Dette arrangementet er en god mulighet til å koble sammen på nytt, justere, dele ideer og historier, sier Paul Scanlan, teknologisjef i Huawei til Nikkei.

  Det sterke fokuset på utenlandske markeder er ment å veie opp for en årelang kamp mot USA, en kamp som har pulverisert Huawei på det amerikanske forbrukermarkedet. Kampen mellom USA og Kina raser for øvrig også i halvledermarkedet, der amerikanske produsenter må holde seg unna Kina i ti år for å få midler utbetalt gjennom Chips Act.  

  Det er ingen tegn til ny forbrukerelektronikk på noen av standene til Huawei under årets Mobile World Congress. Nå er det den omstridte 5G-teknologien og skytjenester de forsøker å selge inn.

  BESØKENDE VED MESSEN: Tar bilder av en robothund fra Huawei. Mobile World Congress (MWC) i Barcelona, åpnet denne uken. FOTO:NTB

  Huawei i Norge

  I 2021 ble det kjent gjennom Bergensavisen og Nettavisen at Telenor bygget ut sitt 5G-nett med utstyr fra Huawei. Huawei er fra bredt internasjonalt hold kjent for å være underlagt kinesiske lover som pålegger landets selskap å dele all informasjon de henter inn gjennom sin globale aktivitet.

  Jørgen Dyrhaug, sikkerhetsformidler i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), sier til Faktisk.no at man ikke skal være naive, og heller gå ut i fra at Kina, og andre land, kan overvåke og hente informasjon fra folk flest. 

  – Det betyr ikke at det skjer, men man må alltid tenke at det er en mulighet, sier Dyrhaug.