<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– USA sender oss bare til Paralympics

Kinas president Xi Jinping frykter for batterikjempen CATL. Samtidig oppfordrer hans tro tjener og utenriksminister Qin Gang USA til å endre kurs.

  Publisert 7. mars 2023 kl. 14.25
  Oppdatert 15. mars 2023 klokken 08.52
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 596 ord
  USA-BESKJED: Fra Kinas utenriksminister Qin Gang. Foto: Bloomberg

  Kinesiske Contemporary Amperex Technology (CATL) er verdens største produsent av elbilbatterier, med omkring 37 prosent markedsandel. Men selskapet merker konkurransen fra stadig flere hold, og innledet i februar en priskrig med rabatter til hjemlige elbilprodusenter – gitt at de dekker opptil 80 prosent av sine batteribehov hos CATL.

  I et møte med delegater til den årlige National People's Congress (NPC) skal president Xi Jinping tirsdag ha uttrykt både glede og bekymring for CATL.

  – Frykter en stor «boom»

  «Den gode nyheten er at vår industri har blitt verdensledende. Bekymringen er at jeg frykter en stor «boom», en kraftig oppgang som til slutt dør ut», er Xi ifølge Bloomberg sitert på av nyhetsbyrået Xinhua.

  KAPPLØPER: Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden. Foto: NTB

  Xi, som snart er på vei inn i sin tredje periode som Kinas president, var tidligere guvernør i byen Ningde i provinsen Fujian – der CATL har sitt hovedkvarter. Presidenten mener veksten i fremvoksende industrier bør være godt planlagt og risikovurdert, og at selskapene må balansere utvikling med sikkerhet.

  Bloomberg skrev nylig at Beijing nå går gjennom en CATL-avtale med Ford som omfatter samarbeid om batteriproduksjon i USA, med en bekymring om at den amerikanske bilprodusenten skal få tilgang til kjerneteknologi. Videre nærmer Biden-administrasjonen seg sluttføring av en forskrift som vil begrense amerikanske investeringer i deler av kinesisk økonomi.

  – Alvorlig forvrengt syn

  Ellers på NPC har utenriksminister Qin Gang oppfordret USA til å endre sin holdning overfor Kina.

  SKUTT NED: Kinas mistenkte spionballong. Foto: NTB

  – USAs oppfatning om og syn på Kina er alvorlig forvrengt. Kina blir ansett som USAs fremste rival og følgelig den største geopolitiske utfordringen. Dette er som å kneppe den første knappen i skjorta feil, sa Xis tro tjener og Kinas tidligere USA-ambassadør ifølge Reuters på en pressekonferanse tilknyttet NPC – hans aller første pressekonferanse siden han ble utenriksminister sent i desember.

  Forholdet mellom supermaktene har vært spent i mange år grunnet eksempelvis Taiwan og i senere tid Russlands krigføring i Ukraina, men forverret seg ytterligere i februar da USA skjøt ned en mistenkt kinesisk spionballong.

  – Må delta i Paralympics

  USAs påstander om at landet «bare etablerer et sikkerhetsnett for relasjoner» og «ikke søker konflikt» betyr ifølge Qin i praksis at Kina ikke er ment å respondere med ord eller handling når landet angripes.

  – Det er rett og slett umulig. Hvis USA ikke drar i bremsen, men fortsetter i full fart ned den gale veien, finnes intet sikkerhetsnett som kan forhindre en avsporing som vil bli til konflikt og konfrontasjon med katastrofale konsekvenser, fortsatte han ifølge nyhetsbyrået.

  Qin sammenligner konkurransen mellom Kina og USA med et løp mellom to olympiske idrettsutøvere.

  – Hvis den ene siden – istedenfor å fokusere på å gjøre sitt beste – alltid prøver å felle den andre så mye at den må delta i Paralympics, er dette ingen rettferdig konkurranse, sa utenriksministeren.