<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Intel krever mer subsider fra Tyskland

IT-giganten Intel sier de trenger opptil 5 milliarder euro til fra tyske myndigheter for å bygge et nytt mikrochipanlegg i landet. 

Publisert 8. mars 2023 kl. 15.36
Oppdatert 9. mars 2023 klokken 13.16
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 263 ord
TRENGER STØTTE: Intel trenger mer økonomisk støtte for få bygget en fabrikk i Tyskland, etter at kostnadene har økt nesten 80 prosent.  Foto: Bloomberg

Det amerikanske teknologiselskapet Intel skulle i fjor begynne byggingen av et mikrochipanlegg i Magdeburg. Selskapet hadde på dette tidspunktet inngått en avtale om å få 6,8 milliarder euro i statlige subsidier av den tyske staten, med forbehold om godkjenning fra EU-kommisjonen. Men på grunn av økonomisk motvind valgte Intel å utsette byggingen.

Intel ønsker fortsatt å bygge fabrikken, men søker nå etter mer økonomisk hjelp for gjennomføringen. Amerikanerne har derfor søkt om ytterligere 4 til 5 milliarder euro i subsidier fra de tyske myndighetene. 

Nesten dobling av kostnader

Selskapet valgte i mars 2022 Tyskland som stedet for et enormt nytt mikrochipanlegg, som en del av en investeringskampanje på 88 milliarder dollar over hele Europa. Dette vil også inkluderte å styrke en eksisterende fabrikk i Irland, sette opp et design- og forskningsanlegg i Frankrike samt et emballasje- og monteringsanlegg i Italia, melder Bloomberg

I de første beregningene til Intel, var det ventet å bruke totalt 33 milliarder euro på disse tre prosjektene, hvorav 17 av milliardene skulle gå til anlegget i Tyskland. Nå viser nyere beregninger at prosjektet i Tyskland er forventet å koste 30 milliarder euro alene, noe som gjør at amerikanerne søker etter flere kilder til subsidiering.

Ifølge Reuters forventet Intel opprinnelig at omtrent 40 prosent av Tyskland-prosjektet skulle bli subsidiert av EUs Chips Act, men er nå også åpent for andre kilder til statlig bistand, blant annet gjennom skattelettelser eller energisubsidier.

I en uttalelse tirsdag understreker Intel at de er forpliktet til prosjektet og setter pris på «den konstruktive dialogen med myndighetene.»

Selv om byggingen i Tyskland er blitt utsatt, er utvidelsen i Irland og Frankrike stort sett i rute