<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TikTok vurderer skilsmisse

TikTok vil strekke seg langt for å imøtekomme Washingtons bekymringer for nasjonal sikkerhet. En siste utvei er å skille ut den amerikanske virksomheten.

Publisert 10:56 15. mars 2023
Oppdatert 10:57 15. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord
TIL KONGRESSEN: TikTok-sjef Shou Zi Chew. Foto: Bloomberg

TikTok-ledelsen diskuterer muligheten for en utskillelse fra sitt kinesiske morselskap ByteDance for å lindre USAs bekymringer for nasjonal sikkerhet, melder Bloomberg og viser til kilder med kjennskap til saken.

Det som særlig plager Washington er at TikTok deler brukerdata med myndighetene i Beijing, og USA vil forby eller kraftig begrense amerikanernes bruk av den populære appen. I slutten av februar ble det også kjent at nye lover forberedes for å gi president Joe Biden autoritet til å sette et slikt forbud ut i livet.

En utskillelse, som kan føre til et salg eller en børsintroduksjon, anses ifølge nyhetsbyråets kilder som en siste utvei bare dersom TikToks forslag overfor amerikanske sikkerhetsmyndigheter (CFIUS – Committee of Foreign Investments) ikke får gehør. En eventuell utskillelse trenger også Beijings godkjennelse.

TikTok-sjefen på teppet

CFIUS undersøker for tiden om appen virkelig utgjør en trussel mot nasjonal sikkerhet, og TikTok har for å imøtekomme myndighetene inngått en avtale med Oracle. «Project Texas» går ut på at data fra amerikanske brukere lagres i USA, og TikTok skal også ha foreslått etablering av et nytt, regjeringsgodkjent råd med tre medlemmer som skal overvåke appens bruk og utvikling i USA.

Washington er hittil ikke overbevist, og TikTok-sjef Shou Chew er kalt inn til Representantenes Hus i neste uke for å vitne om hvilke tiltak som blir gjort for å beskytte amerikanske brukeres privatliv og sikkerhet.

– En børsnotering av TikToks amerikanske virksomhet kan få en verdsettelse på 40-50 milliarder dollar ved bruk av gjeldende multipler på sosiale medieselskaper og TikToks høyere topplinjevekst enn Meta, Snap og Pinterest, sier Bloomberg Intelligence-analytikerne Mandeep Singh og Damian Reimertz.

Abu Dhabi kjøpte seg inn 

Morselskapet ByteDance ble nylig priset til rundt 220 milliarder dollar da det Abu Dhabi-eide AI-selskapet G42, kontrollert av Sjeik Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, kjøpte seg inn for over 100 millioner dollar gjennom sitt 42XFund. Det utgjør en betydelig rabatt i forhold til prisingen TikTok-eieren selv satte i forbindelse med et tilbakekjøpsprogram i fjor.

Ifølge én av nyhetsbyråets kilder kjøpte et annet fond seg inn like etter til en prising på 225 milliarder dollar.