<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Truer med å forby Tik Tok

Biden-administrasjonen krever at de kinesiske eierne i Tik Tok-eier, Bytedance, selger sin andel eller stå overfor et forbud mot appen i USA.

  Publisert 16. mars 2023 kl. 21.37
  Oppdatert 16. mars 2023 klokken 22.29
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 205 ord
  IKKE FORNØYD: Joe Biden er bekymret for nasjonal sikkerhet. FOTO: AP

  Biden-administrasjonen krever at de kinesiske eierne i Tik Tok-eier, Bytedance, selger sin andel eller stå overfor et forbud mot appen i USA. Det melder Wall Street Journal som siterer kilder kjent med saken.

  Komiteen for utenlandsinvesteringer i USA, eller CFIUS - en komité som overvåker nasjonale sikkerhetsrisikoer gjorde salgskravet kjent nylig.

  Dette representerer en stor endring i politikk fra Bidens side, som har blitt kritisert av republikanerne for å ikke vært tøff nok i møte med den oppfattede sikkerhetstrusselen fra TikTok, som eies av Beijing-baserte ByteDance.

  Ifølge ledelsen i Tik Tok eies 60 prosent av ByteDance-aksjene av globale investorer, 20 prosent av ansatte og 20 prosent av grunnleggerne. Der sistnevnte har aksjer med flere stemmerettigheter - noe som er vanlig praksis hos teknologiselskaper. 

  Mener salg ikke vil hjelpe

  Som svar på USAs krav uttalte Tik Tok på onsdag at et tvungent salg ikke ville løse den oppfattede sikkerhetsrisikoen. I stedet har de lovet å bruke 1,5 milliarder dollar på et program for å beskytte amerikanske brukerdata og innhold fra kinesisk regjeringsadgang eller påvirkning.

  – Den beste måten å adressere bekymringer om nasjonal sikkerhet på er med et transparent og USA-basert beskyttelse av amerikanske brukerdata og systemer, med robust tredjepartsovervåkning, evaluering og verifisering, som vi allerede implementerer, svarte en talsperson hos Tik Tok.