<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sterk dollar spolerer Xplora-margin

Resultatet gikk fra pluss til minus for Xplora Technologies i fjerde kvartal, og en sterk dollar får deler av skylden.

Publisert 17. mars 2023 kl. 08.18
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 08.38
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
LA FREM TALL: Sten Kirkbak, adm. direktør og gründer i Xplora Technologies. Xplora

 

Xplora Technologies melder om et driftsresultat (EBIT) på minus 35,1 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, mot pluss 18,2 millioner samme periode året før, går det frem av selskapets kvartalsrapport fredag.

Omsetningen i kvartalet var 178,8 millioner kroner (176,0), mens driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) utgjorde minus 20,5 millioner kroner (28,5). Gjentakende tjenesteinntekter var 41 millioner kroner i kvartalet (34), mens antall abonnenter var 156.900 ved utgangen av kvartalet, mot 123.400 året før.

Sterk dollar preger

Kontantbeholdningen var 50,4 millioner kroner ved utgangen av fjerde kvartal 2022.

Xplora skriver i rapporten at selskapet hadde 139 ansatte ved utgangen av fjoråret, opp fra 90 ett år før. Antall ansatte ved siste årsskifte inkluderer dem som ble rammet av nedbemanningen – noe som vil ha positiv effekt i 2023.

«Som tidligere rapportert er bruttomarginen fortsatt påvirket av en sterk dollar og den pågående overgangen til en ny produktlinje.

– Betydelig ordre

Xplora Technologies avholder også kapitalmarkedsdag fredag, og av presentasjonsmaterialet går det frem at selskapet venter å øke basen av abonnementer til over 175.000 til 2023, med økt gjennomsnittlig inntekt pr. bruker (ARPU).

Videre gjentar selskapet et mål om å redusere driftskostnadene (opex) med 10-20 prosent i 2023, og ser betydelige lavere driftsinvesteringer (capex) i 2023. I kvartalsrapporten kommenter toppsjef Sten Kirkbak at selskapet er godt i gang på å levere en opex-reduksjon med 10-20 prosent, og at driftsinvesteringene ventes å bli 20-30 millioner kroner i 2023.

«Basert på forbedringer og nåværende salg vil det ikke være nødvendig å innhente egenkapital», skriver selskapet.

Xplora opplyser også om at selskapet nettopp har fått en betydelig ordre for det amerikanske markedet, som «øker tilliten til våre utsikter for våre vekstmarkeder.»