<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

DN: Easee massepermitterer og må hente én milliard

Salgsforbudet i Sverige har satt alt på hodet på elbillader-produsenten Easee.

Publisert 17. mars 2023 kl. 09.38
Oppdatert 17. mars 2023 klokken 10.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 488 ord
I KRISE: Easee-sjef Jonas Helmikstøl varslet de ansatte om permitteringsprosessen på et allmøte fredag morgen. Foto: Easee

Onsdag denne uken kom nyheten om at svenske tilsynsmyndigheter stopper salget av Easee-ladere i Sverige.

Strømselskapet Tibber er blant dem som pauset salget av ladere fra sin nettbutikk som følge av nyheten.

Siden den gang har det vært krisemøter i det norske selskapet, som ble startet i 2018. Til Dagens Næringsliv sier adm. direktør Jonas Helmikstøl at de må hente mellom en halv og én milliard kroner.

– Vi må hente penger. Og vi må hente penger kjapt, sier han til avisen.

Helmikstøl sier han er evig optimist, og på spørsmål om at eierne kommer til å bli kraftig utvannet som aksjonærer, svarer han:

– I don't give a shit. Det viktigste er at Easee overlever.

Over 100 permitteres

Easee-sjefen sier det også blir nødvendig å permittere over 100 ansatte.

POPULÆR LADER: Norske Easee er Europas største produsent av elbilladere med over 700.000 solgte. Foto: Easee

– I Norge har selskapet 350 ansatte. Det er mange av disse som nå blir permitterte. Hva som skal skje med de 150 ansatte i utlandet, har selskapets ledelse ikke startet å tenke på. Kuttene må komme raskt for å få ned kostnadene. Banken har foreløpig ikke hostet opp penger, sier Helmikstøl til DN.

Han legger til at de kommer til å gjøre det de kan for å få de ansatte tilbake.

Ladeselskapet er nå i samtaler med banken sin, DNB. De har også tatt kontakt med ABG Sundal Collier og Sparebanken 1 Markets for å forberede en emisjon, uten at de har valgt en finansiell rådgiver ennå.

«Easee er helt uenige i deres påstander, og har dokumentert sikkerheten i løsningene grundig – både teknisk og juridisk. Selskapet leverer i løpet av dagen i dag, fredag 17. februar, inn både en midlertidig forføyning og en anke», skriver Easee i en pressemelding.

Jobber med anke

I midten av februar begynte Elsäkerhetsverket (ESV) å stille flere spørsmål rundt elbilladerne. Blant annet pekte de på manglende jordfeilvern og problemer knyttet til overspenning.

Elsäkerhetsverket vedtok umiddelbart salgsforbud av Easee-ladere denne uken. Easee svarte med å si at de var sterkt uenige i avgjørelsen, og at de jobbet med å anke forbudet.

– Våre kunder kan fortsette å lade trygt, som vanlig, og trenger ikke å foreta seg noe. Vi skal fortsette å kjempe mot denne avgjørelsen, sa Helmikstøl.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) opplyste deretter at et omsetningsforbud i et EØS-land som hovedregel vil medføre det samme i alle EØS-land.

– Nkom er opptatt av at de produktene som selges i Norge er trygge, og vi vil følge saken i Sverige tett. Samtidig vurderer vi hvilke konkrete tiltak som er nødvendig å gjøre i denne saken, sa avdelingsdirektør John-Eivind Velure.