<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Er ingen agent for Kina

Torsdag skal TikTok-sjef Shou Zi Chew overbevise Kongressen om at appen ikke truer USAs nasjonale sikkerhet. Han hevder selskapet aldri har delt amerikanske brukerdata med Beijing. 

    Publisert 22. mars 2023 kl. 10.27
    Oppdatert 22. mars 2023 klokken 12.47
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 522 ord
    TIL KONGRESSEN: TikTok-sjef Shou Zi Chew. Foto: Bloomberg

    TikTok-sjef Shou Zi Chew møter torsdag for energi- og handelskomitéen i Representantenes Hus, der han skal forsøke å lindre den amerikanske Kongressens bekymringer for nasjonal sikkerhet.

    «TikTok har aldri delt, eller aldri mottatt en forespørsel om å dele, amerikanske brukerdata med den kinesiske regjeringen. Vi vil heller ikke etterleve en slik forespørsel hvis den ble gjort», går det ifølge Reuters frem av det skriftlige vitnemålet som er publisert på Kongressens hjemmesider.

    – Ingen agent for Kina

    Chew understreker også at morselskapet ByteDance ikke er eid eller kontrollert av regjeringen eller andre statlige, kinesiske instanser. 

    «La meg uttrykke dette klart og tydelig: ByteDance er ingen agent for Kina eller noe annet land», heter det ifølge nyhetsbyrået videre.

    Ifølge vitnemålet er 60 prosent av ByteDance eid av globale institusjonelle investorer som Blackrock, General Atlantic og Sequoia, mens gründere og ansatte – inklusive «tusener av amerikanere» – har 20 prosent hver.

    Brukes av «halve USA»

    Chew kom tirsdag med en appell i form av en TikTik-video hvor han opplyste om at appen nå har over 150 millioner aktive, månedlige brukere i USA, og torsdag vil han fortelle Representantenes Hus at den gjennomsnittlige amerikanske brukeren er «en voksen langt forbi college-alder.»

    Amerikanske politikere har lenge vært bekymret for om TikTok deler brukerdata med myndighetene i Beijing. Tilbake i 2020 anbefalte det mektige nasjonale sikkerhetsorganet CFIUS (Committee on Foreign Investment) enstemmig at ByteDance selger TikTok. 

    I forrige uke skrev Bloomberg at TikTok-ledelsen diskuterte muligheten for en utskillelse fra ByteDance, før Wall Street Journal fulgte opp med å omtale trusselen fra Biden-administrasjonen om at appen vil bli forbudt om Bytedance ikke selger sin andel.

    – Trenger ny lovgivning

    Advokater og Kina-observatører hevder dog at administrasjonen trenger ny lovgivning for å kunne forby TikTok. Trump-administrasjonen prøvde i sin tid å få gjennom et forbud, men ble blokkert av domstoler som mente det ville bryte med ytringsfriheten.

    Hvis Kongressen derimot vedtar Restrict Act, vil det ifølge ekspertisen endre alt. Loven som skal gi USAs handelsdepartement muligheten til å forby teknologier som truer nasjonal sikkerhet, ble tidligere i mars introdusert av senatorer fra begge partileire.

    – Restrict Act er virkelig til hjelp fordi loven gir en fullstendig ny, juridisk autoritet som ikke har noen av komplikasjonene underlagt andre lover. Autoriteten er mye sterkere og juridisk renere, sier seniorforsker Emily Kilcrease i Center for a New American Security til Reuters. Hun har tidligere fungert som assistent for USAs handelsutsending.

    Oracle-inspeksjon

    TikTok skal ha brukt over 1,5 milliarder dollar på strenge sikkerhetstiltak gjennom det spesialopprettede datterselskapet USDS (U.S. Data Security), med nesten 1.500 heltidsansatte og kontrakt med Oracle for å lagre amerikanske brukerdata.

    «Oracle har allerede begynt å inspisere TikToks kildekode og vil ha enestående tilgang til de tilknyttede algoritmene og datamodellene. (...) Når denne prosessen er fullført, vil alt av beskyttede USA-data være underlagt amerikansk lov og bli kontrollert av et USA-ledet sikkerhetsteam. Under denne strukturen er det ikke mulig for den kinesiske regjeringen å få tilgang til – eller tvinge frem tilgang til disse dataene», går det ifølge Reuters videre frem av vitnemålet.

    TikTok-sjef Chew vil overfor Kongressen også poengtere at dagens versjoner av appen ikke samler inn presis eller tilnærmet GPS-informasjon fra amerikanske brukere.