<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Easee permitterer 138 ansatte

40 prosent av de ansatte i Norge blir permittert som følge av salgsforbudet i Sverige.

Publisert 24. mars 2023
Oppdatert 24. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 489 ord
TAR GREP: Gründer og Easee-sjef Jonas Helmikstøl sier de ikke tar lett på avgjørelsen om å permittere. Foto: Easee

Salgsforbudet i Sverige har snudd alt på hodet for den norske elbillader-produsenten Easee. Nå er det klart at de må permittere 138 ansatte.

– Dette er en vond og vanskelig situasjon for våre ansatte og deres familier. I løpet av disse fem årene har vi fått med oss mange fantastiske mennesker. Det er vondt å måtte ta disse grepene. Samtidig kjemper vi for å gi dem tilbake jobbene så snart som mulig, sier Easee-sjef Jonas Helmikstøl i en pressemelding.

Forrige uke vedtok svenske myndigheter umiddelbart salgsforbud mot elbilladerne i landet. Easee har levert en midlertidig forføyning mot avgjørelsen, og forbereder anke. Deretter varslet de massepermitteringer, og opplyste om at de var i ferd med å forberede en emisjon for å hente én milliard.

POPULÆR LADER: Norske Easee er Europas største produsent av elbilladere med over 700.000 solgte. Foto: Tommy Ellingsen/Easee

Midlertidig forføyning avvist

Torsdag kveld ble den midlertidige forføyningen avvist av svensk rett, og i dag ble det klart at 138 ansatte permitteres. Det er 40 prosent av de ansatte i Norge, opplyser Easee.

– Dette gjør ulidelig vondt for oss alle, men denne prosessen må til for at folk skal ha en fantastisk arbeidsplass å gå til i mange tiår fremover. Vi tror på det vi driver med, og vi skal komme oss gjennom dette, sier Helmikstøl.

Styreleder Rita Back Omdal er enig.

– Dette er fryktelig vanskelig, men vi har vært nødt til å ta drastiske grep. Det er gjort en grundig jobb i denne prosessen, og dette er dessverre nødvendig slik situasjonen er nå, sier hun.

Forbereder anke – vil hente penger

Svenske Elsäkerhetsverket har blant annet pekt på manglende jordfeilvern og problemer knyttet til overspenning. Nå vil Easee fortsette den ordinære ankeprosessen, og understreker at salgsforbudet bare gjelder i Sverige nå.

«Et salgsforbud i Sverige vil kun bli gjeldende i andre EU/EØS-land etter at respektive EU-land har iverksatt og konkludert i egne tilsynsprosesser. Det har de 90 dager på å gjøre», skriver selskapet.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har startet tilsynssak mot selskapet og vil også kontrollere flere ladebokser på det norske markedet. Tilsynet vil skje i samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

— Vi prioriterer å arbeide så raskt som mulig med denne saken, og vi vil starte med å gå grundig inn i vedtaket til Elsäkerhetsverket og all tilhørende dokumentasjon, sa avdelingsdirektør i Nkom, John-Eivind Velure.

Easee er nå i kontakt med flere potensielle investorer for å hente penger.

– Vi er i dialog med investorer som ser det enorme potensiale Easee har, og som skjønner hvor stort dette skal bli. Reisen vår har bare begynt, og jeg er sikker på at vi skal gjenreise selskapet, sier Helmikstøl.