<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Intel-gründer og teknologipioner er død

Gordon Moore var med på å grunnlegge Intel på 60-tallet, og var tidlig ute til å forutse effektene av avansert halvlederteknologi. Nå er han død, 94 år gammel. 

    Publisert 25. mars 2023 kl. 11.18
    Oppdatert 26. mars 2023 klokken 13.15
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 240 ord
    TEKNOLOGILEGENDE: Gordon Moore døde fredag 24. mars. Her holder han opp en silisiumwafer som brukes i produksjonen av halvledere.  Foto: NTB

    Intel-gründeren og teknologilegenden Gordon Moore døde fredag 24. mars. Det skriver en rekke internasjonale medier lørdag morgen. 

    Moore var med på å grunnlegge det amerikanske teknologiselskapet Intel i 1968, og sto bak utviklingen av prosessoren som var å finne i mer en 80 prosent av privateide datamaskiner. 

    I 1965 skrev han også en artikkel der han forutså tempoet i utviklingen av små databrikker, samt bruken av datamaskiner i hjemmet, smartklokker, automatiske kontroller for biler, og en rekke andre oppfinnelser som ville oppstå etter at elektriske komponenter som ble risset inn i små silisiumplater ble mindre. 

    Denne spådommen fikk navnet «Moores Law», og har over tid bevist seg til å være en ganske nøyaktig observasjon om hvor raskt ingeniører ville skape fremskritt innenfor teknologisk utvikling. 

    «Jeg var veldig heldig som kom inn i halvlederindustrien i dets begynnelse. Jeg hadde en mulighet til å vokse fra en tid hvor vi ikke kunne lage en eneste silisiumtransistor til den tiden hvor vi la 1,7 milliarder av dem på én brikke! Det har vært en fenomenal reise», sa Moore i et intervju i 2005. 

    Moore satt på rollen som adm. direktør i Intel fra 1979 til 1987, og satt som styremedlem frem til han pensjonerte seg i 2006. 

    Ved å bruke en andel av sine aksjer i Intel, startet han også opp stiftelsen «Gordon and Betty Foundation» sammen med sin kone, som forvaltet med enn 9 milliarder dollar i eiendeler, og har utbetalt mer enn 5 milliarder dollar siden stiftelsen ble grunnlagt.