<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nå går det for fort – Musk slår alarm

Elon Musk og et titalls andre teknologiledere frykter AI kan frata oss kontrollen over vår egen sivilisasjon, og ber laboratorier om å pause forskningen umiddelbart. 

Publisert 29. mars 2023 kl. 15.58
Oppdatert 29. mars 2023 klokken 16.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 353 ord
ADVARER: Elon Musk frykter at AI-forskningen kan frata oss kontrollen over vår egen sivilisasjon. Foto: NTB

Forskningen innen kunstig intelligens (AI) går så raskt at Elon Musk og et titalls andre teknologiledere nå har anmodet laboratorier om å pause utviklingen av systemer som kan konkurrere med menneskelig intelligens.

CNBC viser onsdag til et åpent brev fra Future of Life Institute, signert av blant andre Musk, Apple-gründer Steve Wozniak og Andrew Yang. I brevet blir AI-laboratorier anbefalt «umiddelbart og i minst seks måneder å pause opplæringen av AI-systemer kraftigere enn GPT-4», den siste versjonen av den store, OpenAI-utviklede språkprogramvaren.

– Regjeringer bør gripe inn

«Dagens AI-systemer kan nå konkurrere med mennesker på generelle gjøremål, og vi må nå spørre oss selv: Bør vi la maskiner fylle opp våre informasjonskanaler med propaganda og usannheter?», heter det.

ADVARER: Apple-medgründer Steve Wozniak. Foto: NTB

«Bør vi automatisere bort alle jobber, inklusive de givende? Bør vi utvikle ikke-menneskelige hjerner som til slutt kanskje gjør oss undertallige, utmanøvrerer, overflødiggjør og erstatter oss? Bør vi risikere å miste kontrollen over vår sivilisasjon?», går det ifølge nettstedet videre frem av brevet.

Forfatterne legger til at «slike beslutninger ikke må bli delegert til ikke-folkevalgte teknologiledere», og at «regjeringer bør gripe inn og innføre et moratorium» (en midlertidig utsettelse) dersom pausen de ber om ikke kan iverksettes raskt.

ChatGPT-sjokk

Future of Life Institute er en amerikansk nonprofit-organisasjon som tar til orde for ansvarlig og etisk AI-utvikling, og har fått aktører som Musk og det Google-eide AI-laboratoriet DeepMind til å love aldri å utvikle dødelige, selvstyrte våpensystemer.

ChatGPT har ifølge CNBC sjokkert forskere med sin evne til å fremkalle menneskelignende respons på brukerhenvendelser. I januar, bare to måneder etter lanseringen, hadde «chatboten» fått 100 millioner aktive månedlige brukere – en vekst ingen forbrukerrelatert app har sett maken til.

AI-etikere har også advart mot misbruk av teknologien, til for eksempel plagiater og desinformasjon.