<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Microsoft bøtelagt for brudd på sanksjoner

Microsoft må betale nesten 35 millioner kroner etter å ha solgt programvarer til en russisk krigsskipsprodusent. 

Publisert 7. apr. 2023 kl. 17.26
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 248 ord
BØTELAGT: Microsoft og konsernsjef Satya Nadella må bla opp over 3 millioner dollar til de amerikanske myndighetene.  Foto: Bloomberg

Microsoft er blitt pålagt å betale bøter på til sammen 3,3 millioner dollar for brudd på amerikanske eksportkontroller og sanksjonslover, etter at selskapets programvare ble sendt til russiske selskaper i Krim-regionen som var svartlistet.

Bøtene er kommer fra både det amerikanske finansdepartementet og handelsdepartementet, som i en felles uttalelse påpeker at hendelsene det er snakk om skjedde før eksportkontrollene og sanksjonene som ble innført i forbindelse Russlands fullskala invasjon av Ukraina i fjor.

Samarbeider

Ifølge uttalelsen samarbeider Microsoft med etterforskningen, og det var selskapet selv som varslet myndighetene. De skal også ha gjennomført «korrigerende tiltak» etter å ha oppdaget praksisen.

Microsoft må betale Bureau of Industry and Security (BIS), som ligger under handelsdepartementet, drøyt 300.000 dollar i en administrativ bot, mens til Office of Foreign Assets Control (OFAC), som ligger under finansdepartementet, må teknologikjempen betale nærmere 3 millioner dollar før å løse angivelige 1.339 brudd på etatens sanksjonsforskrifter som involverer Ukraina/Russland, Cuba, Iran og Syria.

Til sammen må Microsoft betale 3,33 millioner dollar til de to etatene. 

Solgte til krigsskipprodusent

Ifølge finansdepartementet skal ansatte i Microsoft Russland ved syv anledninger mellom desember 2016 og desember 2017 ha fått et annet Microsoft-datterselskap til å inngå eller selge lisensavtaler for programvarer som tillater for overføring eller tilgang til programvarer til selskaper som var underlagt sanksjoner.

Det ene selskapet det skal være snakk om er FAU Glavgosekspertiza Rossii, som er et statlig russisk byggeselskap, og var blant annet involvert i oppføringen av Kerch-broen. 

Det andre selskapet er United Shipbuilding Corporation som ifølge de amerikanske departementene har ansvaret for å utvikle og bygge den russiske marinens krigsskip.