<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kilen som stikker dypest

Halvlederkrigen mellom USA og Kina tilspisser seg. Washington frykter nå at Beijing stenger Micron ute, og ber Sør-Korea om at Samsung ikke utnytter situasjonen.

  Publisert 24. apr. 2023 kl. 13.21
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 351 ord
  STRIDES: Kinas president Xi Jinping og USAs president Joe Biden. Foto: NTB

  Det hvite hus har bedt Sør-Korea oppfordre Samsung Electronics og SK Hynix til ikke å utnytte situasjonen dersom Kina skulle forby halvledere fra amerikanske Micron, opplyser fire kilder med kjennskap til saken til Financial Times.

  Henvendelsen, som kommer mens Sør-Koreas president Yoon Suk Yeol er på vei til USA på statsbesøk, er et resultat av at kinesiske cyberspace-myndigheter (CAC) tidligere i april innledet en nasjonalsikkerhetsmessig gjennomgang av Micron. Det Idaho-baserte selskapet er ved siden av Samsung og SK Hynix en av tre globalt dominerende aktører i markedet for såkalte DRAM-chips (dynamic random access memory, det mest vanlige minnet i en datamaskin, red. anm.). 

  Mye står på spill

  Det er ifølge avisen uklart om Micron faktisk blir forbudt i Kina, men mye står på spill ettersom 25 prosent av selskapets 2022-inntekter på 30,8 milliarder dollar kom fra fastlands-Kina og Hongkong.

  Næringslivsledere og offisielle amerikanske tjenestepersoner hevder Micron-gjennomgangen er Beijings gjengjeldelse for at Biden-administrasjonen tidligere har svartelistet Yangtze Memory Technologies – og saken er en lakmustest på om Kina vil sanksjonere et amerikansk selskap for første gang.

  USA har til nå jobbet med allierte i Sørøst-Asia og Stillehavsregionen om sikkerhetsspørsmål, men denne siste henvendelsen skal være første gang en alliert anmodes om å verve selskaper til å spille en rolle. 

  Uklar respons

  Seouls respons er uklar, selv om Yoon i fjor inntok presidentembetet med en politikk som ifølge Financial Times ble bredt ansett som mer Kina-aggressiv enn den hans venstrevridde forgjenger Moon Jae-in fulgte. Eksempelvis fremprovoserte han en sint respons fra Beijing i forrige uke da han beskyldte Kina for å prøve og endre status quo for Taiwan «med makt.» 

  Samtidig har Yoons administrasjon irritert seg over USAs forsøk på å få allierte med på sin agenda for økonomisk sikkerhet, i frykt for at amerikansk eksportkontroll kan gjøre Samsung og SK Hynix mindre konkurransedyktige. 

  – Alvorlig brudd

  Talsperson Mao Ning for Kinas utenriksdepartement slaktet mandag USAs eksportkontroll, og beskyldte ifølge avisen Washington for «et alvorlig brudd på prinsippene for markedsøkonomi og internasjonal handel» som «forstyrret stabiliteten i globale forsyningskjeder.»

  Mao karakteriserer CAC-gjennomgangen av Micron som et «normalt regulatorisk tiltak.»