<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bedre enn ventet for Schibsteds medievirksomhet

Et positivt annonsemarked mot slutten av mars bidro til å redde tapet i medievirksomheten til Schibsted i første kvartal. Dermed ble det «break even» for avisene.

Publisert 28. apr. 2023 kl. 07.05
Oppdatert 28. apr. 2023 klokken 10.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 423 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef i Schibsted, Kristin Skogen Lund. Foto: Schibsted

 

SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 9.00

Fredag morgen var det mediekonsernet Schibsted som skulle ut i resultatilden. 

Ifølge den ferske kvartalsrapporten landet omsetningen for mediekonsernet på 3,78 milliarder kroner i årets første kvartal, mot 3,65 milliarder samme periode i fjor. 

Samtidig endte driftsresultatet før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 423 millioner kroner, ned 12 prosent fra 480 millioner kroner første kvartal i fjor. 

Mediekonsernets resultat før skatt fikk derimot et kjempeløft målt mot første kvartal i fjor da de tapte 13,39 milliarder kroner grunnet kursfall i Adevinta. Fasiten for første kvartal i år landet på positive 2,18 milliarder.

Schibsted 1. kvartal

(Mill. kr)1. kv./231. kv./22
Driftsinntekter3.7763.648
Driftsresultat20,0184,0
Resultat før skatt2.179−13.391
Resultat etter skatt2.170−13.436

«Break even» for avisene

Under dagens kvartalsfremleggelse retter øynene seg mot Schibsteds medievirksomhet, som blant annet omfatter VG, Aftonbladet, E24, Aftenposten, Svenska Dagbladet, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende. 

Under kapitalmarkedsdagen i mars uttalte finansdirektør Ragnar Kårhus at EBITDA for medievirksomheten trolig ville ende på mellom minus 20 og minus 40 millioner kroner i første kvartal.

Årsaken skulle blant annet være et utfordrende annonsemarked og høyere kostnader.

Fasiten for medievirksomheten i første kvartal endte derimot på null, ned fra en EBITDA på 81 millioner samme periode i fjor. 

– Vår medievirksomhet i Norge og Sverige ble påvirket av press i papirbransjen, motvind i annonsemarkedet og generelle kostnadsøkninger i et miljø med høy inflasjon. Til tross for fortsatt sterk tosifret inntektsvekst i digitale abonnementer, falt underliggende inntekter i medievirksomheten med 2 prosent i første kvartal, sier konsernsjef Kristin Skogen Lund i meldingen.

– EBITDA var break-even, som var over den utstedte handelsoppdateringen, drevet av bedre annonseresultater i Norge i slutten av mars.

Medievirksomheten hadde forøvrig en omsetning på 1,79 milliarder i kvartalet, noe ned fra 1,80 milliarder kroner i fjor. 

Venter lav ensifret vekst

Forretningsområdet nordiske markedsplasser hadde en omsetningsvekst på 9 prosent, der fasiten landet på 1,29 milliarder kroner, opp fra 1,17 milliarder første kvartal i fjor. 

Forretningsområdets EBITDA landet på 420 millioner kroner, noe ned fra 443 millioner samme periode i fjor. Ifølge konsernsjefen skyldes nedgangen blant annet nyansettelser i fjor. 

Når det gjelder utsiktene for de nordiske markedsplassene så skriver konsernet at jobbsegmentet blir påvirket av den tøffe makroøkonomien, og venter derfor en lav til middels ensifret vekst i omsetningen frem til 2024 og 2025. 

Dette er de samme utsiktene de har for medievirksomheten, der de samtidig venter en EBITDA-margin på 10 til 12 prosent frem til 2025. 

– Vi forventer fortsatt volatile og tøffe annonsemarkeder på kort sikt, spesielt i Sverige, og må hele tiden tilpasse kostnadsbasen vår til de reduserte inntektene. Dette ivaretas av det annonserte kostnadsprogrammet som vil akselerere utover året, sier konsernsjefen.