<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere søkere til færre IKT-plasser

Antallet søkere til IKT-fagene økte med 7 prosent, viser tall fra Samordna opptak. Samtidig går antallet studieplasser ned. – Beklagelig, mener Geir Olsen i IKT Norge.

  Publisert 1. mai 2023 kl. 20.28
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 239 ord
  VELGER TECH: Stadig flere har teknologifag som førstevalg. Her fra Universitetet i Oslo. Foto: NTB

  Næringslivet og det offentlige skriker etter teknologikompetanse, og årets Whitelane Research og PA Consulting-rapport over tjenesteleverandørene viste at kompetanseknappheten er like utfordrende globalt.

  Tall fra årets Samordna opptak viser at interessen for IKT-fagene er voksende i Norge, og antallet med teknologifag som førstevalg økte med 6,9 prosent til 7.232 søkere.

  Samtidig er antallet studieplasser redusert med 3,6 prosent til 2.714 plasser.

  Politisk svikt

  Geir Olsen, direktør for næringspolitikk i IKT Norge, mener det er en politisk svikt at bare én av tre søkere på teknologifag får plass.

  – Det er sterkt beklagelig at antallet studieplasser går ned, selv om det ikke er store utslag isolert sett for 2023. Vi trenger langt flere studieplasser, og vi ser også at søkertallet til IT-utdanningene har økt kraftig ved årets opptak, sier Olsen.

  – POLITISK SVIKT: Geir Olsen, direktør for næringspolitikk i IKT Norge. Foto: IKT Norge

  Olsen peker på at dette er i strid med det regjeringen varslet i forbindelse med Utsynsmeldingen, hvor det slås fast at studieplasser innen IT, helse og «det grønne skiftet» skal prioriteres.

  På den positive siden mener han det er gledelig at flere jenter søker IT-fag, en økning på 1,5 prosent i fjor.