<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tech-gigantenes AI-satsinger

I havet av kostnadskutt og oppsigelser er det ingenting som holder igjen teknologikjempene i deres satsinger på kunstig intelligens. 

Publisert 1. mai 2023 kl. 12.14
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 518 ord
VENTER ØKTE AI-UTGIFTER:  Under kvartalspresentasjonen forrige uke sa adm. direktør i Meta, Mark Zuckerberg, at AI-satsingen ville kreve store investeringer fremover, som ville øke kapitalutgiftene til selskapet de neste årene. Foto: Nick Wass

Resultatsesongen er godt i gang og flere av de store amerikanske teknologigigantene, utenom Apple, har publisert ferske tall for årets tre første måneder. 

Under kvartalsfremleggelsene ble det meldt om både svære kostnadskutt og oppsigelser, men likevel ble det klart at alle de store tech-kjempene hadde én ting til felles: De ikke noe problemer med å lesse penger inn i kunstig intelligens (AI). 

Oppmerksomheten rundt kunstig intelligens har skutt i været etter at OpenAI introduserte markedet for deres chattetjeneste ChatGPT i november. Siden den gang har mulighetene innen AI blitt satt under lupen. 

Blant annet har investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, og Nordnet-analytiker Roger Berntsen, snakket både høyt og lavt om mulighetene ved AI, og førstnevnte påpekte også at teknologien kan være en positiv driver i aksjemarkedet fremover

Erklært «kode rød»

Under kvartalsfremleggelsen forrige uke sa adm. direktør i Google-eieren Alphabet, Sundar Pichai, at de var under stort press for å levere produkter som benytter seg av kunstig intelligens. Presset skulle tydeligvis komme fra større konkurranse mot deres søkemotor. 

Ifølge CNBC har konkurransen økt betydelig etter at konkurrenter åpnet øynene for å bruke lignende teknologi i søkemotorene deres som i dag blir brukt av ChatGPT. Dette har ført til at Alphabet nå har erklært «kode rød» internt. 

Ifølge Pichai vil Google nå bruke AI til å forbedre konverteringsraten på Google Ads, og redusere uønsket tekst som har dukket opp i en rekke AI-chatbotter. Han sa også at Alphabet vil bruke prosessorer fra Nvidia, som lager brorparten av grafikkort som brukes til å trene og utplassere kunstig intelligens. 

Blant konkurrentene til Alphabet finner man Microsoft, som har siden nyttår meldt om planer om å integerere funksjonene i ChatGPT til deres søkemotor Bing, samt Teams og Office-pakkene. 

Adm. direktør i Microsoft, Satya Nadella, fortalte under kvartalspresentasjonen at Bing har firedoblet antall nedlastninger etter at de la til chatbot-funksjonen. Ifølge CNBC advarte han likevel om at det ville kreve en betydelig mengde kapital for å bygge ut de enorme datasentrene som trengs for å kjøre AI-applikasjoner. 

– Vi vil fortsette å investere i skyinfrastrukturen vår, spesielt AI-relaterte utgifter, ettersom vi skalerer til den økende etterspørselen, sa Nadella, og la til at han forventet at dette ville resultere i en økende inntekt over tid. 

Venter økte AI-utgifter

Også teknologigigantene Amazon og Meta, tidligere Facebook, erklærte også at de har satt et stort fokus på kunstig intelligens fremover, til tross for at sistnevte lenge har påpekt at teknologien har vært kritisk i forhold til deres satsing på Metaverse. 

Adm. direktør Mark Zuckerberg påpekte også forrige uke at selskapet har lenge brukt kunstig intelligens til å levere anbefalinger og produkter i Facebooks nyhetsfeed og annonsesystemer. Deres nye hovedfokus er likevel generative grunnmodeller.

– Det har vært et ganske fantastisk år med fremgang på denne fronten, og arbeidet som skjer nå kommer til å påvirke alle våre apper og tjenester, sa Zuckerberg, ifølge CNBC. 

Zuckerberg sa også at Meta ville jobbe med en rekke produkter som bruker AI, inkludert chat-opplevelser i WhatsApp og Facebook Messenger. Samtidig vil de fokusere på å bruke AI til å lage bilde-og videoverktøy for Instagram og Facebook. 

Dette vil også kreve store investeringer for å bygge ut datasentrene til Meta fremover, som ville øke kapitalutgiftene til selskapet de neste årene.