<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– 30 prosent av de ansatte blir erstattet innen fem år

IBMs toppsjef tar et radikalt standpunkt i spørsmålet om automatisering og kunstig intelligens. 

  Publisert 2. mai 2023 kl. 14.17
  Oppdatert 2. mai 2023 klokken 14.19
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 306 ord
  PAUSE: Arvind Krishna, styreleder og konsernsjef i IBM. Foto: Bloomberg

  Arvind Krishna, konsernsjef for International Business Machines (IBM), sier at selskapet nå pauser ansettelser for stillinger som kan erstattes med kunstig intelligens.

  – Ansettelser i backoffice , som for eksempel personalavdelingen, vil bli stanset helt eller bremset, sier Krishna i et intervju med Bloomberg

  Han forteller at disse rollene som ikke har kontakt med kunder utgjør omtrent 26.000 ansatte. 

  – Jeg kan lett se at 30 prosent av dem blir erstattet av AI og automatisering i løpet av en femårsperiode.

  Det betyr at rundt 7.800 IBM-ansatte kan måtte pakke snippesken og finne seg en annen arbeidsplass. En talsperson for IBM sa at en del av reduksjonen ville inkludere å ikke erstatte roller som blir ledige gjennom naturlig avgang som pensjon.

  Vil automatisere 

  Kunstig intelligens har er på alles lepper etter man har fått øynene opp for muligheten til å automatisere kundeservice, skrive tekster og generere kode. Mange har imidlertid sett potensialet til å forstyrre arbeidsmarkedet. 

  Krishnas plan er en av de mest radikale strategiene som er offentliggjort som respons på den raskt utviklende teknologien.

  – Mer kjedelige oppgaver, som å gi brev for å bekrefte en ansettelse eller flytte ansatte mellom avdelinger, vil sannsynligvis være fullt automatisert. Noen HR-funksjoner, som å evaluere arbeidsstyrkens sammensetning og produktivitet, vil antakelig ikke bli erstattet innen de neste ti årene, sier Krishna.

  Selskapet kunngjorde tidligere i år at de skal kutte stillinger, noe som kan utgjøre rundt 5.000 ansatte når det er fullført. Likevel sier Krishna at IBM har økt arbeidsstyrken totalt sett og har ansatt omtrent 7.000 personer i første kvartal. For tiden sysselsetter selskapet rundt 260.000 ansatte.

  Tech-selskapet overgikk estimatene for inntjening i sin siste kvartalsrapport etter kostnadskontroll og jobbkutt. Finansdirektør James Kavanaugh sa på resultatpresentasjonen at nye produktivitets- og effektivitetstiltak er forventet å gi 2 milliarder dollar i årlige besparelser innen utgangen av 2024.