<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alibaba vil børsnotere skyvirksomheten

Under kvartalspresentasjonen for første kvartal forteller den kinesiske tek-giganten Alibaba om planer for å skille skyvirksomheten ut i et eget børsnotert selskap.

  Publisert 18. mai 2023 kl. 14.32
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 283 ord
  VIL BØRSNOTERE SKYVIRKSOMHETEN: Netthandelsgiganten Alibaba sier de vil skille ut skyvirksomheten i et eget selvstendig børsselskap. Dette kommer etter at de meldte om store omstruktureringsplaner i mars. Foto: Mark Schiefelbein

  Den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba la torsdag ettermiddag frem tall for årets første kvartal. Ifølge CNBC var tallene lavere enn ventet fra konsensus. 

  Omsetningen for kvartalet landet på 208,2 milliarder kinesiske yuan, omtrent 296 milliarder amerikanske dollar, mot ventet 210,8 milliarder av konsensus. Resultat pr. aksje landet på 1,34 yuan, sammenlignet med en konsensus på 2,08 yuan. 

  Under kvartalspresentasjonen forteller netthandelsgiganten at de ønsker å skille ut skyvirksomheten i et eget selvstendig selskap, som etterhvert skal noteres på børs. 

  – Vi tar konkrete skritt mot å frigjøre verdier fra våre virksomheter, og er glade for å kunngjøre at vårt styre har godkjent en fullstendig utskillelse av Cloud Intelligence Group gjennom en utdeling av aksjeutbytte til aksjonærene, med intensjon om å gjøre det til et uavhengig offentlig notert selskap, sa adm. direktør i Alibaba, Daniel Zhang.

  Aksjen stiger over 2 prosent i førhandelen på Wall Street i USA etter nyheten. 

  Stor omorganisering

  Utskillelsen av skyvirksomheten kommer etter at nettgiganten i mars meldte om store omstruktureringsplaner for selskapet. 

  Alibaba skal deles opp i seks forskjellige bedrifter, der hver av dem skal ha muligheten til å gå på børs og skaffe ekstern finansiering. Dette blir den mest betydningsfulle omorganiseringen i den kinesiske netthandelsgigantens historie, skrev CNBC.

  Hver av bedriftene kommer dermed til å ha sin egen adm. direktør og tilhørende styre. Alibaba sa i en uttalelse at trekket er «designet for å låse opp aksjonærverdier og fremme markedskonkurransen».

  Dette er de nye selskapene:

  • Cloud Intelligence Group: Skal huse selskapets sky- og AI-virksomhet.
  • Taobao Tmall Commerce Group: Vil huse netthandelsplattformene, blant annet Taobao og Tmall.
  • Local Services Group: Har ansvar for Alibabas matleveringstjeneste.
  • Cainiao Smart Logistics: Vil huse Alibabas logistikktjenester.
  • Global Digital Commerce Group: Vil håndtere netthandelsbedriftene AliExpress og Lazada.
  • Digital Media and Entertainment Group: Vil ta hånd om selskapets strømme- og filmvirksomhet.