AI bør inn i høyere utdannelse
Det er feil å gjøre som Italia og New York. Kunstig intelligens bør omfavnes av høyskoler og universiteter, mener NHH-professor Tor W. Andreassen.

Generativ kunstig intelligens (AI) à la ChatGPT er kontroversielt innen utdanningssektoren. Eksamensformer, kunnskapstesting, plagiering og hvordan vi kan bruke teknologien i undervisningen, er blant utfordringene. Mens Italia har forbudt teknologien, har skolemyndighetene i New York vedtatt at den skal holdes utenfor skolesektoren. Jeg mener det er feil.
Ifølge en studie av EdTech Magazine tror 82 prosent av studentene at AI kan hjelpe dem å oppnå bedre karakterer
Fordi høyere utdanning, som har en forretningsmodell fra 1096 (etableringen av Oxford University), sårt trenger innovasjon, mener jeg at generativ AI kan være et vendepunkt og kan tilby nye muligheter for administrasjon, læring og undervisning.
Her er fire områder der generativ AI kan gjøre en forskjell:
Selv om det er mange goder ved AI i høyere utdanning, er det viktig å ta med seg at det også kan være potensielle utfordringer og risikoer knyttet til bruken. Dette inkluderer bekymringer om skjevhet (bias) og personvern, samt universiteters og høyskolers behov for løpende investering i teknologisk infrastruktur og opplæring av studenter, forskere, og ansatte.
Likevel kan generativ AI à la ChatGPT være en verdifull forandringsagent og tilby nye muligheter for læring, økt effektivitet og bedre forskningsmuligheter. Men fordi AI er en svært kraftig teknologi, er det viktig å nærme seg bruken med en nøktern vurdering av potensielle risikoer og utfordringer, og sikre at bruken er i tråd med verdiene og målene til høyere utdanningsinstitusjoner.
Tor W. Andreassen
Professor i innovasjon ved Norges Handelshøyskole (NHH)