<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Netthandelen til himmels i Norge

Nordmenns reiselyst sørget for rekordsterk netthandel i fjor. 

Publisert 22. mai 2023 kl. 11.42
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 655 ord
REKORD: Nordmenn brukte nesten 180 milliarder kroner på netthandel i fjor, viser en ny rapport fra Nets.  Foto: Dreamstime

I Nets netthandelsrapport kommer det frem at nordmenn brukte nærmere 178 milliarder kroner på netthandel, en oppgang på 10 prosent i forhold til året før. 

Rekorden kommer etter to tøffe pandemiår, og det er spesielt kjøp av reiser og tjenester som løfter netthandelen. Samtidig faller kjøp av fysiske varer. 

– Det er ikke enkelt for norske bedrifter å forholde seg til store bevegelser som det har vært i siste års netthandel. I 2022 så vi en enorm vekst i salg av reiser og tjenester på nett og et fall i salg av fysiske produkter, sier markedssjef Patrick Müller i Nets. 

Det forrige rekordåret var i 2019 med en omsetning på 163 milliarder, mens under pandemien brukte nordmenn 156,4 og 161,7 milliarder i henholdsvis 2020 og 2021.  

Reise-comeback

Under pandemien steg netthandelen av varer, samtidig som kjøp av reiser og annen turisme forsvant som dugg for solen. I fjor endret dette seg igjen og nordmenn kjøpte flere reiser, selv om det ennå er et stykke igjen til pre-pandemitider. Før pandemien utgjorde reise og turisme over halvparten av netthandelen, mens i dag står den kun for en fjerdedel av netthandelen, opplyser Nets. 

SER COMEBACK FOR REISER: Markedssjef Patrick Müller i Nets. Foto: Nets

Nordmenn kjøpte likevel reiser over nett for 47,3 milliarder kroner, en oppgang på 67 prosent fra 2021. 

– Ser vi på reiser, er ikke den på samme nivået som i 2019. Den slår 2018, men ikke 2019, sier Müller til Finansavisen. 

Nettsalg av charterreiser økte til 14,1 milliarder kroner. Samtidig doblet salget av flyreiser seg til 9,5 milliarder, og salg av hotellovernattinger gikk fra 7,4 til 9 milliarder kroner. Cruisereiser, som kollapset under pandemien, doblet seg og endte på nesten 1,9 milliarder. 

– At vi reiser vesentlig mer nå enn under pandemien bør ikke være en overraskelse. Men reisevirksomhet, spesielt med fly, er ikke miljøvennlig og koster penger. Det skal bli spennende å følge hvordan dette forbruksmønsteret utvikler seg, sier Müller og legger til at han tror vi vil se et ny omsetningsrekord innen reiser snart.

– Jeg tror vi kommer til å få ny rekord for reiser i år eller til neste år, selv om vi har litt mindre penger, sier Müller.

Fall for fysiske produkter

Brorparten av netthandelen er fremdeles kjøp av fysiske produkter, men det er på vikende front. I 2020 ble det kjøpt i fysiske produkter for nær 85 milliarder kroner, men i 2022 endte omsetningen på rundt 70 milliarder kroner.

– Det skyldes både at folk flest går i butikker igjen, og at økonomien er blitt strammere, sier Müller.

Av fysiske varer er nedgangen størst blant omsetningen av tekstiler og klær, hvor omsetningen i netthandelen har falt med 20 prosent til 12,1 milliarder kroner. Salget av hjemmeelektronikk falt fra like over 9 milliarder til 7,5 milliarder, mens handel av kosmetikk og hygieneprodukter steg med 300 millioner kroner til 2,2 milliarder kroner. 

Den største relative økningen kom i segmentet for bil, motorsykkel og båttilbehør, som steg med hele 75 prosent til 3,1 milliarder kroner.

Sterk vekst for tjenester

Rapporten viser at vi bruker mer penger på tjenester, både hjemme og ute. Kategorien vokste med hele 17 prosent til 40 milliarder kroner. I tjenestesegmentet finner vi blant annet streaming, billettsalg og gambling. De økte med én milliard hver til henholdsvis til 7,6 milliarder, 5,8 milliarder og 2,2 milliarder kroner. 

Mens salg av forsikringer økte fra 9,9 til 12,9 milliarder kroner.

Nets, som er en del av det europeiske betalingskonsernet Nexi Group, måler hvert år nordmenns netthandel. Med unntak av pandemiårene har det vært sterk vekst i netthandelen med nye rekorder 14 år på rad. I den første målingen fra 2007 utgjorde nordmenns nettforbruk 21,7 milliarder kroner. Nå er det ny rekord igjen på 178 milliarder kroner.